Постхумна изложба „Италија какву још нисте упознали“ отворена у фоајеу Дворани „Парк“

Постхумна изложба фотографија „Италија какву још нисте упознали“ архитекте Немање Богдановића, отворена је синоћ у фоајеу Дворане Парк.

Све Немањине фотографије овјековјечене су објективом мобилног телефона и тиме је аутор потврдио да су за стварање умјетничких дјела прије свега потребни страст, таленат и љубав, казала је Дијана Кривокапић из Херцег феста.

-Својим приступом успио је забиљежити незаборавне слике, пејзаже, архитектонску баштину Италије, искрене приказе људи и мјеста које је посјетио, а свака од њих преноси емоцију која нас повезује са његовим радом, казала је Кривокапић.

Дио фотографија са изложбе

Немањина мајка, Снежана Богдановић, казала је да је Немања иза себе оставио велики број дјела који откривају прије свега ширину интересовања и радозналост духа који је красио Немању.

-На изложби су представљене фотографије из Италије настале у 18 од 20 регија ове земље и преко 30 000 пређених километара за последњих десетак година Немањиног кратког живота. Ово је само дио забиљежених фотографија , чија се бројка мјери хиљадама.

Истакла је да је био истински љубитељ путовања, фотографије, Италије, архитектуре и уопште културе.

-На Немањиној изложби могу се видјети одређени детаљи, природне љепоте, архитектонска ремек-дјела, културно умјетничке манифестације, гастрономија, умјетност, многа мјеста под заштитом УНЕСKО-а. Представљене су фотографије Италије виђене оком архитекте. Уочљиво је је да поједине фотографије архитектуре често прати одсуство људи. Оваквим приступом аутор истиче њихову ванвременску љепоту и трајање, лишену сваког контекста. Аутентично схватање форме, одабир освјетљења, композиције, текстуре, боја говори о Немањином трагању за ликовношћу и савршеним пропорцијама, казала је Богдановић и додала да изложба у најкраћем говори о одњегованости духа и заљубљености у умјетност и љепоту.

Изложба „Италија какву још нисте упознали“ представљена је и градовима Србије, а сада и Црне Горе, а како је истакла Богдановић, проћи ће још многе градове док не стигне до мјеста које је Немања овјековјечио. Отварању изложбе у присуствовала је и амбасадорка Италије у Црној Гори Андреина Марсела.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here