Отворен стрип викенд-Херцег Нови позициониран на врх свјетске сцене

Изложбом радова италијанског умјетника Зерокалкареа у градској галерији „Јосип Бепо Бенковић“ синоћ је отворен VII Херцегновски стрип викенд. Херцегновско Удружење љубитеља стрипова у сарадњи са сталним партнерима Амбасадом републике Италије и Општином Херцег Нови, поново се потрудило да приреди атрактиван културно-забавни и едукативни програм.

Амбасадорка Италије у Црној Гори Андреина Марселa (Andreina Marsella), отварајући изложбу, подсјетила је да је у септембру на стрип фестивалу најавила почетак дуге сарадње Амбасаде Републике Италије и Херцегновског стрип фестивала.

-Прве назнаке тога да ћу да одржим обећање је што смо успјели да за овај „Зимски стрип фестивал-стрип викенд“ доведемо у Херцег Нови једног великог умјетника Зерокалареа, казала је Марсела и подсјетила на његове велике успјехе.

-Његову величину не показују само његови стрипови, он је аутор врло успјешне анимиране NETFLIX серије и емитовање друге сезона почеће за неколико седмица.

Зерокалкаре-умјетник

Умјетник Зерокалкаре захвалио је свима , а посебно организаторима ХСФ.

-Ваш долазак на ово мјесто, је доказ рада Херцегновског стрип фестивала и награда организаторима за све оно што раде, казао је Зерокалкаре и додао да му је драго што је дошао.

Микеле Фоскини, представник издавачке куће Зерокалкареових стрипова Bao Publishing казао је да им половина пријатења завиди што су овдје, а половина не зна гдје су пошли.

-Стрип, као ствар којој је посветио цијели живот, је мост између самоће људи који пишу ове приче и самоће људи који читају ове приче. Стрип је предиван начин комуникације и када читате стрип сами кући ви комуницирате са креатором, казао је Фоскини.

Небојша Мандић- један од оснивача

Позиционирали смо овај град, Боку Которску у сам врх свјетске умјетничке сцене, казао је један од оснивача Стрип фестивала Небојша Мандић.

-Херцегновски стриип фестивал вас никада неће изневјерити. Ми то доказујемо из године у годину и дижемо љествицу у квалитативном и организационом смислу, до те границе да смо постали свјетско културолошко чудо, како су га и назвали наши гости умјетници, а не ми, казао Мандић.

Стрип фестивал је једина манифестација која је и у доба короне одржан је у пуном капацитету, а како истиче Мандић то се постиже ентузијазмом и подршком оних који препознају праву умјетност.

Мирко Мустур -потпредсједник Општине

Потпредсједник Општине Мирко Мустур поздравио је учеснике манифестације и организаторе који ово, како је рекао, приређују уз огромну енергију и труд.

Програм је зокружен свирком бенда Lоw vоltage у кафе бару Твинс.

Програм субота, 22. април

11:00 – 19:00 Фоаје Дворане Парк , Херцег Нови

–  Цртање за фанове

– Цртање на мајицама

–  Берза стрипа

–  Радионице цртања стрипа

–   Хуманитарна акција “За Снежу”

12:00 – 13:00 Фоаје Дворане Парк, Херцег Нови

   Представљање: Микеле Рек – Зерокалкаре, Микеле Фоскини – BAO Publishing;

Модератор: Душан Младеновић

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here