Квалитетно информисање почива на локалним јавним емитерима

Анализа информативних садржаја и повјерења у локалне јавне емитере у Црној Гори коју је Медиа центра спровео током новембра и децембра прошле године а данас је представљањена новинарима наше медијске куће. Ова анализа бавила се питањима професионалог извјештавања локалних медија.

Суштина доброг, квалитетног јавног информисања почива на локaлном нивоу јер државни јавни сервис као ни велике приватне медијске куће никад не могу детаљно да извјештавају о проблемима локалне заједнице. С тога је важно, како наводи директор Медиа центра Горан Ђуровић, да локални јавни емитери преиспитују свој рад у односу на новинарске професионалне стандарде.

-Овакви разговори и сусрети су прилика да се заиста разговара директно и отворено о питањима која оптерећују сферу јавног информисања и то је неки допринос који може пружити Медиа центар, наравно, уз јасну критику и осуду непримјереног утицаја политике, односно политичких партија и оних који су на власти на рад локалних јавних емитера, казао је Ђуровић.

Према ријечима предсједника Скупштине Медиа центра Драгољуба Душка Вуковића, истраживање Медиа центра показало је да грађани вјерују локалним јавним емитерима. Како би комуникација између слушалаца, глеалаца и читалаца са једне и локаланих медија са друге стране била боља и продуктивнија,  требало би их подстицати да користе процедуре за подношење приговора на рад медија.

-У овим анализама нигдје није откривено да је неко направио озбиљне професионалне и етичке прекршаје у свом новинарском раду што је такође важно. Јесте откривено нешто што би требали унапређивати, а то је да се не робује превише ономе што су дотурене информације, а то су прије свега саопштења и нешто што вам други покушавају наметнути као актуелне или важне приче. Уредници и новинари треба да процјењују шта је то што људи морају да знају, шта би требало да знају или шта воле да знају, а не да то воде ПР службе политичких актера, истакао је Вуковић.

Радионица се спроводи у оквиру пројекта Медиа центра За боље извјештавање локалних јавних емитера у Црној Гори. Током истраживања анализиран је садржај централних информативних емисија у 10 локалних јавних емитера.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here