Министар Шћекић о Институту Игало: Влада више неће „сипати у шупље“

Држава је исцрпила све могућности за помоћ Институту Др Симо Милошевић, казао је на данашњој конференцији за новинаре министар здравља Драгослав Шћекић, и поручио да се мора размишљати о новом приступу.

На питање шта влада планира да уради са Институтом Игало који је најавио да више неће примати пацијенте, министар Шћекић је подсјетио да је ријеч о проблемима који датирају дуже од деценију, те да је Влада већ пола године континуирано и интензивно радила на њиховом рјешавању.

-Знамо какве су биле одређене приватизације, какви су били приступи менаџмента у претходном периоду, знамо да у овом моменту, по признању директора Института Игало 50 људи прима плату а не долази на посао, да је од 500 и више запослених само 30 % медицинског кадра и десетине милиона, да не кажем преко 40 милиона дуга, то су све неки проблеми које су створили они у претходном периоду, навео је Шћекић.

Додао је да управо ова Влада рјешава проблеме које су претходници гомилали 30 година и поручио да је држава исцрпила све могућности.

-За овако велики проблем свакако треба имати разумјевања, јер просто неке ствари не могу ни законски тако лако да се рјешавају. Закон о државној помоћи мора да се поштује и у том правцу држава је исцрпила све могућности да може кроз одређене услове да „дода руке“ Институту, али дефинитивно се мора размишљати о новом придступу. То није питање само за Министарство здравља, већ генерално за цијелу Владу и све оне који се баве конкретно тим питањем.

О Институту ће бити ријечи и на сједници Савјета за приватизацију, као и на састанцима радне групе, али се мора зауставити тренд „сипања у шупље“, поручио је Шћекић.

-Радна група која се бавила Мељинама и Институтом и даље функционише и доносимо одлуке које су већ помогле у одређеним фазама Институту. Нажалост, они су у таквој фази да просто „сипамо у шупље“ и тај се тренд мора зауставити. Није добро да се шаљу неистините и нетачне поруке из самог Института, морају људи бити одговорни за оно све што су лоше урадили у претходном периоду, јер Влада није створила те проблеме – Влада их рјешава, истакао је министар здравља.

Влада није спремна да даје нешто у недоглед, посебно не што се не рјешава, али ће ићи у том правцу, казао је Шћекић на пресс конференцији поводом намјере трансформације општих болница у Kотору и Беранама у клиничко-болничке центре.

12 COMMENTS

  1. Bože spasi nas ovako neodgovorne Vlade!Oni koji kupuju avione bez motora i prastare rashodovane trajekte pričaju o sipanju u šuplje a sve dugove je napravila ili pravi Vlada sa vječnim DPS menađmentom u Institutu !Vlada je večinski vlasnik koji uništava institut kao sto je unisteno i Brodogradiliste Bijela od strane Vlade i svi gledaju i šute a scenario se ponavlja.Zasto opstina ne reaguje i otkaze poslušnost ovoj Vladi uzurpiranoj od strane koalicije SNP -URA!???

  2. Nema problema, neka se fondu zdravstva fakturišu usluge terapija za pacijente po tržišnim vrijednostima. A za sadašnje stanje neka krivično odgovaraju prethodni DPS menadžeri i upravni odbori.

  3. Dajte Banju Norvezanima na upravu na pedeset godina. Oni bi dovodili i goste i investirali. Inace od toga nece biti srece. Srbija je PKB prodala Arapima, NIS maltene poklonila Rusima, a zeljezaru Smederevo i topionu Bor Kinezima. Zbog cega ovi u Igalu izigravaju da su pametniji i sposobniji nego sta jesu?

    • U Igalu se niko nista i ne pita.Igalo zamijeni sa Podgorica i dobit češ odgovor na sve.Gdje to ima da Institut plača godišnje 500 000 € poreza na zemljiste Vladi a zemljiste je Vladino a ne od Instituta !??

  4. Ja mislim da je gospodin Savo Marić jedini i najveći krivac za sve nedaće u našem gradu, a i državi!
    Daj Šćekiću, budi realan. Uprava Instituta ti smeta jer nisu tvoji SNP ovci na čelu istog.

  5. A ko je Holanđane primio po 40 € po sobi da bi neko iz menanđmenta opwt uzeo proviziju od Rumunke koja ih godinama dovodi ??? Jedan Holanđanin u jednoj sobi po 40€!? Savo se očito uklopio u sistem jer DPS-ovci i dalje upravljaju banjom a on sjedi po kafićima.No najgore je što se SNP sveti radnicima jer nisu dozvolili da kondukter iz SNP-a bude direktor Instituta a URA je dovela Raškovića da stavi katanac na institut i preda ga Žarku Rakčeviću u vlasnistvo.Daće Bog da i URA i SNP nestanu.

  6. Svaka Crnogorska vlast unazad stotinu godina je samo po Boki Kotorskoj dolazila da pljačka i otima , ništa dobro od njih nismo dočekali i dobili sram vas bilo za vjekvjekova .

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here