Доклестић: Градилиште на шеталишту небезбједно

Предсједница Еколошког друштва Боке Оливера Доклестић указала је на пропусте у извођењу радова на дионици шеталишта од Дубровачке улице до Инекса, која је затворена од 11. јануара.

-Затечено стање, након три мјесеца трајања радова, је, благо речено, лоше. Може се наћи велики број чињеница о непоштовању закона о планирању простора и изградњи објеката. Као прво, нема информативне табле са основним подацима: о извођачу, пројектанту, надзору, о трајању радова, као и броју грађевинске дозволе. Само градилиште је опасно, небезбједно. Имајући у виду да су с обје стране шеталишта стамбени и угоститељски објекти, који су поткопани, и „остали да висе“ понегдје и више од метра, јасно је да им је онемогућен улазак у објекте, а може да дође и до неких трајнијих оштећења прилаза па и самих објеката. По свему судећи, извођач не познаје или није примијенио организацију радова на оваквом линеарном градилишту, која се у великој мјери разликује од грађења објеката високоградње, а свакако је требало дионицу подијелити у мање етапе градње, наводи ДОклестић у саопштењу.

Истиче да је читав потез шеталишта о Дубровачке улице скоро до Инекса затворен за пролазак пјешака већ три мјесеца, што значи да су шетачи, домаћи и гости (посебно из Института „Др Симо Милошевић“ и хотела „Палмон беј“) ускраћени за кретање овом дионицом.

-Постављени су пластични шахтови, који су пуни воде, а јаруге од кише су уздужно избраздале цијели потез градилишта, што је направило нераван насип, са пуно дубоких јама. Ако су цијеви за канализацију већ постављене, питање је како је урађено набијање, због присутне воде и како ће набијање тећи у будуће до завршетка радова. Отвара се сумња у нивелацију колектора, као што се догодило на шеталишту приликом постављана канализације од Форте маре до Мељина и дуж ривијере, а што је оставило трајне проблеме. Све упућује да ће се тако догодити и за овај посао, вриједан 2,8 милиона евра, уколико се надзор озбиљно не позабави овим послом. Иначе ће бити питање одговорности за извршење уколико се радови одуже и ако не профункционише на потребан начин, каже Доклестић.

Тврди да је извођач узурпирао травнати простор око великог еукалиптуса испод Титове виле, гдје држи ископани материјал из трупа шеталишта.

-Ово се није смјело допустити и требало је предвидјети неки друго начин и другу локацију за складиштење ископаног и грађевинског материјала. Велики еукалиптуси су изузетно вриједна и ријетка стабла, којима је потребна заштита, а однос према њима је више него јадан. Овдје има пуно простора за рад комуналне инспекције и полиције, наведено је у саопштењу предсједнице НВО Еколошко друштво Боке которске, Оливере Доклестић.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here