Акција „Стоп инфлацији“ добила незаустављив карактер

Акција Стоп инфлацији добила је незаустављив карактер и промијенила психологију трговаца да размишљају у правцу снижавања цијена и других артикала, саопштио је министар економског развоја и туризма, Горан Ђуровић.

-Акција је добила свој незаустављив карактер, а то је промјена свијести и начина пословања који ће сада бити присутни. То значи да је почело једно озбиљније такмичење. Министарство је избацило упоредне цијене у свим маркетима и сада купац врло лако узме телефон и погледа гдје му је што јефтиније и већ се ствара један озбиљан такмичарски дух, а то увијек са собом носи и ниже цијене и бољи квалитет услуге, рекао је Ђуровић у интервју агенцији Мина-бизнис.

Горан Ђуровић, министар туризма и економског развоја

Он је казао да је акција дала један замах свим трговачким ланцима да цијене полако обарају.

-Они их наравно не могу оборити уколико глобална кретања не иду на ниже, али на срећу, такве су тенденције да иду на ниже, додао је Ђуровић.

Он је додао да је изузетно задовољан досадашњим резултатима акције Стоп инфлацији, која је 21. марта кренула са формирањем антиифлационих корпи, првобитно у трговачким маркетима, а однедавно и у апотекама.

-Ово је једна уникатна акција у Европи. Нијесам видио да постоји сличан примјер овакве синергије Владе и привреде и оваквог одзива привредника. Ефекат се одмах покаже. У суштини, ми смо ишли на оне грађане којима та уштеда у мјесечном буџету нешто значи и они су задовољни, поручио је Ђуровић.

Према грубој рачуници, уколико би пола потрошачке корпе чинили антиифлациони производи, то је неких око 50 ЕУР уштеде по корпи, или угрубо на нивоу Црне Горе, неких седам милиона ЕУР на мјесечном нивоу.

Са апотекама, које су се прикључиле од четвртка, та уштеда би, како сматра Ђуровић, на мјесечном нивоу могла прећи десет милиона ЕУР.

-Ово акција је првенствено добра за грађане, али и за државу, јер је коштала нула ЕУР. Ми нијесмо дали никакву субвенцију, ни подстицај. Сав тај пад цијена пао је на терет трговаца, додао је Ђуровић.

На питање да прокоментарише оцјене да је Влада овом акцијом погодила мету, али промашила циљ, јер није дугорочно одржива, Ђуровић је одговорио да не постоји ниједна акција која траје доживотно.

-Иде се ка томе да се цијене стабилизују. Имамо тенденцију генерално глобално пада цијена животних намирница. Шта ће бити у наредном периоду не знам, али чињеница је да ће се ова акција реализовати када буде потребе за тим. Онога момента када се цијене стабилизују, вратиће се у нормалу да буду коректне и приступачне грађанима, саопштио је Ђуровић.

На питање јесу ли цијене могле да иду још ниже, Ђуровић је одговорио да су могле да буду и више и ниже, али да ипак сматра да су коректне.

-Све је то ствар улазних цијена и неке минималне марже, чисто за покривање трошкова. На примјер, код неких производа, као што су шунка, пелене, јогурт и други, ми смо кудикамо јефтинији него све земље региона, тврди Ђуровић.

На питање да ли би акција могла да се продужи и током читаве љетње сезоне, Ђуровић је одговорио да не би говорио о нечему што не зна да ли ће се десити, али да ће се пратити тренд кретања цијена.

Говорећи о припреми предстојеће сезоне, Ђуровић је саопштио да су назнаке фантастичне и да имају добре најаве из земаља.

-На нама је само да будемо добри домаћини. За неке ствари смо спремни, код неких имамо традиционално проблеме који се не могу ријешити преко ноћи, као што су инфраструктура, путеви, аеродроми, али идемо корак по корак“, казао је Ђуровић.

Он је подсјетио да су са јануаром и фебруаром јако задовољни, јер је забиљежено 177 хиљада ноћења, што је око 40 хиљада више од 2019. године.

Коментаришући најаве представника Морског добра да би до маја требало да набаве три трајекта, како би укупан капацитет, са досадашња два, био до 300 возила, Ђуровић је казао да ће капацитет бити дупло већи него што је био.

-Гледају се трајекти који имају 100 мјеста за возила. Ови до сада нијесу имали тај капацитет. У принципу може да се комбинује и већи и мањи трајект, али вјерујем да ћемо до љетње туристичке сезоне имати један комплетан сервис, тврди Ђуровић за Мина бизнис.

Међународни монетарни фонд (ММФ) је у новим прољећним прогнозама повећао процјену раста црногорске економије у овој години на 3,2 одсто, што је 0,7 процентних поена више у односу на ранији извјештај.

Ђуровић је, коментаришући те процјене, казао да су назнаке за стабилност црногорске економије добре и да би, ако се то увеже са добром туристичком сезоном, могао да се оствари добар резултат за државу.

Извор Мина бизнис

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here