Херцег Нови за викенд центар девете умјетности

ilustracija

Херцег Нови ће и овог прољећа бити европски центар стрипа, јер као главни гост VIII Херцегновског стрип викенда под називом „FumОТТО“ , који се одржава од петка 21. априла до недеље 23. априла, стиже феноменални Зерокалкаре, глобални феномен и тренутно највеће име девете умјетности у Италији!

Херцегновско Удружење љубитеља стрипова у сарадњи са сталним партнерима Амбасадом републике Италије и Општином Херцег Нови, поново се потрудило да приреди атрактиван културно-забавни и едукативни програм који наш град ставља у сам врх европске и свјетске стрип сцене.

Богат програм ће бити отворен изложбом специјалног госта у галерији „Јосип Бепо Бенковић“ у петак, 21. априла, док ће дневни програми цртања за фанове, берзе стрипа, радионица, презентација и хуманитарних акција бити одржани у Дворани Парк у суботу 22. априла и на Шеталишту Пет Даница, код кафеа „Ђир“ у недјељу, 23. априла.

Као што су то стални посјетиоци ХСФ-а и навикли, неће изостати ни спектакуларан музички садржај, па ће тако у суботу вече, 22. априла по први пут у Херцег Новом наступити сјајни рок бенд „Репетитор“ као главне звијезде програма, док ће за журке отварања и затварања викенда бити задужени стални пријатељи фестивала Lov Voltage и DJ BodziE. Као и увијек, сви програми које организује ХСФ бесплатни су за посјетиоце.

Специјални гост Зерокалкаре долази у пратњи уредника и сувласника издавачке куће „Bao Publishing“ Микелеа Фоскинија, а трибину на којој ће се представити и умјетник и издавач, модерираће главни и одговорни уредник издавачке куће „Весели четвртак“ из Београда, Душан Младеновић.

Осим италијанског феномена, наћи ће се и Амбасадор ХСФ-а у свијету, легендарни Вилијам Симпсон, као и велике звијезде Марвела, Далибор Талајић и Мирко Чолак, затим звијезде француске стрип сцене Јован Укропина и Филип Андроник. Уз њих, ту су и најбољи стрип ствараоци региона, Штеф Бартолић, Крешимир Биук, Тихомир Тикулин Тицо, Татјана Видојевић, Милан Мишић, Костја Рибник, Влада Марковић Луни, те звијезде домаће сцене Александар и Андрија Вујошевић, Миодраг Спасојевић, Ђорђе Каменаровић и плејада младих црногорских ауторки и аутора који ће се по први пут представити херцегновској публици. Наравно, листа гостију није коначна, јер ХСФ увијек спрема понеко изненађење за крај.

Осми Херцегновски стрип викенд придружиће се и хуманитарној акцији „За Снежу,“ па ће посјетиоци фестивала моћи да купе ХСФ постере, мајице и меморабилију по симболичним цијенама од чега ће сав приход ићи за лијечење наше суграђанке.

ПРОГРАМ:

Петак, 21. април

12:00 ОШ “Дашо Павичић”, Херцег Нови

–       Радионица стрипа за ученике ОШ

20:00 Галерија Јосип Бепо Бенковић, Херцег Нови

–         Свечано отварање

–         Изложба „Зерокалкаре“

22:00 Твинс, Игало

–    ХСФ журка – Low voltage волтаге

Субота, 22. април

11:00 – 19:00 Фоаје Дворане Парк , Херцег Нови

–  Цртање за фанове

– Цртање на мајицама

–  Берза стрипа

–  Радионице цртања стрипа

–   Хуманитарна акција “За Снежу”

12:00 – 13:00 Фоаје Дворане Парк, Херцег Нови

   Представљање: Микеле Рек – Зерокалкаре, Микеле Фоскини – BAO Publishing;

Модератор: Душан Младеновић

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here