Саборна прослава Васкрса у храму Свете Варваре на Мокринама

Храм Св. Варваре, Васкршња литургија

Свечано је данас у свим православним храмовима, гдје су се окупили бројни вјерници да обиљеже најрадоснији празник Васкрсења Господњег.

На Мокринама, у храму  Свете Варваре, окрупили су се бројни вјерницие, на свечану литургију,коју је служио мјесни парох свешетник Зоран Миљанић.

Мјештани али и гости пријатељи су се окупили да заједно прославе овај дан.

Најрадоснија су била дјеца која су се обрадовала обојеним јајима који симболишу љубав, доброту, милост Божију.

Отац Зоран Миљанић је у надахнутој бесједи поручио:

– Oва наша  педесетница која празнује дан побједе Христовог васкрсења, нека  свима нама буде сагледавање огромне, величанствене милости Божије према нама…Сада више сагледавамо шта смо ми чинили , какви смо били и како смо се кајали. То смо радили за ових 49 дана (поста). Сада видимо шта је Бог урадио ради љубави према нама и за нас зарад нашег спасења. Нека сте Богом благословени, поручио је  отац Миљанић.

Вјерници су пришли на причешће и благослов.
Један од многих који је допринио да овај дан буде свечарски и узвишен, јесте мјештанин Никша Гојковић:

– Било је величанствено на данашњи дан. Овај храм то заслужује и захваљујући вјерујућем народу који овдје долази. Ми смо обновили храм, прије десетак година инспирисани Васкрсом. Било је такмичење у гађању јајима и у договору са парохом Владаном Пантелићем,  на Васкрс смо кренули у обнову храма. Црква је и тијесна у овом моменту да прими све вјернике. Оно што посебно одушевљава је велики број дјечице, који су дошли да се причесте и хвала њиховим родитељима. Да нас буде више и да се састајемо сваке године у већем броју, поручио је Никша Гојковић, мјештанин који је заслужан за обнову храма, заједно са другим мјештанима Мокрина.  

Данас је свечано било и у храму Светог Преображења Господњег у Игалу.

Бројни вјерници су се окупили на службу Свете Литургије, коју је предводио мјесни парох Стеван Дурић.

Уз бесједу и благослов васкршњих јаја парох је честитао  празник – Христос Васкрсе!  Дјеца су се обрадовала јајима, које су подијелили са радошћу и одушевљењем.    

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here