МЗ Камено – Жлијеби: Спој традиције, домаће понуде и привредног развоја   

Жлијеби, камено село

У Мјесној заједници Камено – Жлијеби чувају традиционалне вриједности, али и прихватају новине.

Тако је и за Васкрс, мјештани се окупљају радују празнику и стварају нову слику будућности овог подорјенског мјеста. Приоритет је да што прије добију воду из градског система водоснабдијевања. Гостујући у Новском јутру предсједник Мјесне заједнице Камено- Жлијеби Горан Становчић, као домаћин мјеста и домаћин узорног газдинства на Каменом, које је парадигма живота у залеђу,  у руралним условима, прича о животу у овом живописном крају које броји  40-так домаћинстава, са још 10 кућа које граде будући становници Каменог. На Каменом је пословна зона, са око 30 предузећа, са трендом раста броја привредних објеката на овом подручју.

Основни предуслов привредног, туристичког и свеколиког развоја Мјесне заједнице али и сусједних подорјенских мјеста јесте вода.   

– Пројекат водоснабдијевања биће готов до маја. Први дио пројекта обухватио је водоснабдијевање до засеока Ратковићи. Одмах потом ће расписати тендер за извођача радова и надамо се да ће врло брзо засеок Ратковићи добити воду. Паралелно ће се радити и други дио пројекта, који ће обухватити и Мокрине, казао је Становчић , додавши да се за пројекат водоснабдијевања Каменог и залеђа за Мјесну заједницу и мјештане посебно залажу предсједник Општине Стеван Катић и директор Водовода Боро Лучић.  Вода из градског система ићи ће од Ратишевине преко Требесина до Каменог.

У наредном периоду планиране су традиционалне манифестације Сајам домаће трпезе и Ноћ пуног мјесеца  на обронцима и врховима Орјена. Жлијеби су камено село, каквог би требало аутентично сачувати и валоризовати.

Рекреативна зона и бициклистичка стаза на Каменом је отворена 2017. године. Цијели крај одликује се изузетним природним љепотама. Марикране су стазе до локалитета као што су Субра, Камена гора, Радоштак, Тајно брдо, бројни видиковци, а сви они имају своју причу.   

Велике су и неисцрне могућности овог живописног краја, па позивају грађане и љубитеље природе да посјете ове јединствене локалитете надомак Херцег Новом.

О овој теми опширније у емисији Новско јутро и разговор са предсједником МЗ Камено  – Жлијеби Гораном Становчићем.  

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here