Бокан: Реформисани модел наставе прати узраст дјетета

Упис будућих првачића је у току, али још од 2004. године откада се примјењује реформисани модел наставе, поставља се питање да ли су дјеца у узрасту од шест година довољно зрела за све школске обавезе.

Педагог у ОШ Илија Кишић Соња Бокан објашњава да дјеца озбиљну припрему за почетак школовања почињу још у предшколској установи, те да реформисани модел наставе прати узраст дјетета.

-Та дјеца немају обавезе да имају домаће задатке и полако се уводе у токове. Прваци кад крену у школу током читавог септембра се навуикавају на сатницу. Значи, једне седмице иду по један час, друге имају два часа, треће седмице три и тако дођемо до краја мјесеца гдје се они постепено уводе да буду у школи четири часа. Сматрам да, ако се са дјецом довољно ради, ако иду у вртић, ако имају здраво одрастање, никакав проблем није што се тиче поласка дјеце са шест година зато што наставни план и програм прати њихов узраст.

Након уписа, школа заказује интервју са педагогом или психологом, такозвано тестирање за које, како каже Бокан, нису потребне посебне припреме ако су родитељи кроз игру учили са дјецом и ако су малишани похађали предшколску установу.

-Обично узимам по двоје дјеце. Док разговарам са једним дјететом другом дјетету дајем задатак. Дам му да црта, рецимо, породицу, а све зависи од дјетета колико има афинитета. Углавном, ако не нацрта породицу, може да нацрта оно што жели и зна. Онда дјецу ротирам тако да ми отприлике треба некад и пола сата. Све зависи од дјетета, али ми строго водимо рачуна приликом уписа да ли је дијете раноранилац, да ли воли да устаје раније или касније да нам дијете не дође поспано. Морате све околности узети у обзир да би добили праву слику о дјетету, поручује Бокан.

Подсјећамо, упис у први разред основне школе за дјецу која у овој календарској години пуне шест година је у току, а родитељи их могу пријавити електронски, посредством портала upisi.edu.me, или лично у школи коју ће њихово дијете похађати.

Уколико се на предлог Комисије или родитеља утврди да дијете није спремно за полазак у школу, закон прописује да се може одложити почетак школовања дјетета за једну школску годину.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here