У Градској луци очекују добру сезону

Иако Градску луку Херцег Нови карактеришу одређени недостаци, она, ипак, због близине Старог града и тврђаве Форте Маре одише шмеком. Протекла зима оставила је последице, које ће у наредим данима бити уклоњене.

Како је за РТХН казао директор Агенције за газдовање градском луком, Божо Укропина штета од минулих невремена видљива је на лукобрану, а ван строја је и расвјета.

– Радићемо сада на санирању расвјете, како би шеталиште на пристаништу било безбједно и санираћемо постојећи дио лукобрана изнад Адмирала, како би 1. мај дочекали спремно, пред нову сезону. Исконтролисаћемо везове, јер зимовник траје до 1. маја. Надамо се да ће ова сезона бити боља од претходних. Нека буде и 10-ак посто боља него претходна, ти ће бити помак – сматра он.

Божо Укропина, директор Агенције за управљање градском луком

Укропина прича да је цијели лукобран без расвјете, а у једном дијелу каблови и бужири су физички избачени из лежишта. То ће бити санирано у наредних 10-ак дана.

– Не знам колико ће новца бити потребно. Очекујем једну понуду у ова два дана, како би то завршили. Иако то није наш посао, јер Агенција није надлежна, ипак је то у нашем граду, на нашем лукобрану. Проблем нећемо ријешити ако будемо улазили у причу ко је надлежан, ко није. Завршићемо га на задовољство како корисника наших услуга, тако и нас који газдујемо луком – истиче он.

Судећи по предсезони, односно тренутној посјети Херцег Новом, која није била толико масoвна у претходним годинама, у Агенцији очекују добру сезону. У понуди имају 40 везова.

– Ове године бићемо на пристаништу, са тих својих 40-ак везова, а знали смо некад да примимо и по 50 пловила, сналазили смо се. У годинама прије короне то је било видљиво, кад ћемо доћи на ту грану опет, не знам. Видим да дешавања иду у том правцу да све више гостију долази на нашу дестинацију, у Херцег Нови и Црну Гору у том неком пред сезонском периоду, што ми даје наду и импулс да ће ова сезона, коју ми сматрамо од маја или јуна до октобра, бити квалитетна – казао је Укропина.

Капацитет луке је скроман, али има огроман потенцијал, прича Укропина. Већи дио везова је за редовне клијенте, нешто је остављено за домаће госте, али ради се на проширењу.

– Упутили смо захтјев, односно иницијативу Морском добру са Скупштине града, да се дефинишу границе луке, да се дефинише ко ће управљати концесијом. Надам се да ће то бити град, што је једино реално и има оправдање. Ова лука треба првенствено да буде намјењена становницима Херцег Новог, да они имају овдје везове, а послије тога и дио за наутички туризам – сматра Укропина.

Иницијатива Морском добру и Лучкој капетанији послата је крајем 2022. године, али одговора још увијек нема. Градска лука Херцег Нови према Одлуци о одређивању лука према значају из 2011. сврстана је у луке од локалног значаја.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here