ХАПС доноси позориште и музику

Само неколико дана преостало је до почетка 28. ХАПС-а који ће ове године публици понудити мозаик позоришта и музике, све до 30. априла, саопштено је на данашњој конференцији за новинаре.

Херцегновско позориште било је и остало један од темеља овог фестивала, али и позоришног живота у граду. Годину између два ХАПС-а назвали су побједничком због бројних гостовања, награда и успјеха које су остварили премда и даље без сопствених просторија, подсјетила је Витка Вујновић у име Херцегновског позоришта.

– Током ток периода смо као добри станари подсјетили и да је палата Буровина напуштена, запуштена и често на мети вандала. Позоришту и креативцима из града она је била и у сјећању остаје други дом. Још једном смо апеловали на надлежне да врате зграду Херцег Новом јер он то заслужује, а то чинимо и сада на почетку ХАПСа, признајући да има добрих помака, али да резултата још нема јер они не зависе само од воље надлежних у Херцег Новом, казала је Вујновић.

Општина Херцег Нови и Секретаријат за културу и образовање пружили су финансијску подршку за реализацију 28. ХАПС-а, информисала је секретарка ресорног секретаријата Ана Замбелић Пиштало.

-Уз посебан осврт на Хапсић који је третиран кроз локални акциони план за подршку програмима намјењиним дјеци и младима. Посебно радује чињеница што овогодишњи Хапс отвара представа Магбет, јер је сам Шекспир као стваралац музици давао посебан значај. У периоду када је стварао, музика је била посебно третирана, тако да се онај који није знао да чита и да разумије музику сматрао лоше образованим човјеком, казала је Замбелић Пиштало.

Говорећи о простору у којем би Херцегноваско позориште требало да ради, као горућем проблему, Замбелић Пиштало је подсјетила да се у стратешком документу развоја Општине Херцег Нови до 2027. године налази и сегмент о рјешавању проблема саме зграде и третира се као важан задатак који локална управа треба да реализује.

Тема ХАПС-а „Позориште и музика“ прикладни су не само за Херцег Нови као приморски град и ревијални фестивал какав је ХАПС, већ и тема која пружа неизмјерне могућности истраживања, казала је селекторка Милина Ковачевић.

-Поред музичких представа, односно музичко сценских форми, на фестивалу ће бити приказане разне драмске представе које имају маркантну, упечатљиву, важну музику. Поред редовног, на ХАПС-у ће бити уприличен и пратећи програм. На захтјев публике, биће организована Old school discо журка 21. априла, у простору некадашње дискотеке Боливар. У склопу фестивала биће организована и радионица Породично разгибавање, у конгресној сали Института Др Симо Милошевић, као и свирке у локалима који су пожељели да раде са Хапс-ом, да цијели град плеше у ритму музике, наводи Ковачевић.

ХАПС  ће отворити представа Магбет Град театра Будва ,за коју  директорица Милена Лубарда Маројевић  истиче да је продукцијски веома захтјевна.

-Прије свега, јер се ту истовремено сретну глумци из четири различита ансамбла и све друго што уз њу иде. То је још један доказ да се није ишло лакшим начином при одбиру представа , већ оним што публици треба да донесе нешто ново.  Магбет Шекспир комад , трагедија која се заправо граничи са бајком је свима познат. Ово је једно тумачење гдје имате три Леди Магбет, три Магбета, која заправо много више функционише визуелно и асоцијативно него онако пратећи текст , иако су сви важни елементи тог текста ту.

Покровитељ ХАПС-а је Општина Херцег Нови, подршку пружа Туристичка организација Херцег Нови, а као и ранијих година придружују се медијски и други спонзори.

ПРОГРАМ ХАПСА

17. април МАГБЕТ   

19. април BILLIE HOLIDAY             

20. април ЖЕНА ИЗ ПОРТОПИМА

21. април ТЕШKО ЈЕ РЕЋИ ЗБОГОМ

25. ЕX/ODUS РАДОСТИ       

26. април ЗВУKОЛИKА ШУМА / ХАПСић

27. април – концерт МАЛА ПРОДАВНИЦА ДЕЛИКАТЕСА

28. април НОЋ СА АЛЕKСОМ              

30. април САН О БОKИ               

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here