Успјешна акција радника „Чистоће“ у пограничном дијелу на Дебелом бријегу

Предузеће „Чистоћа“ организовало је још једну у низу акција чишћења, овога пута на тешком и неприступачном терену пограничног појаса на Дебелом бријегу, у којој је прикупљен велики број врећа, али кабастог отпада у којем су доминирале ауто гуме.

Како прича пословођа за јавне површине у Игалу, Дејан Перовић, дио око границе требало би да буде најчистији, међутим, слика је управо супротна.

Дејан Перовић, пословођа за јавне површине у Игалу

– Скоро два километра пута чистили смо прије неколико дана, па поновили. То је катастрофално изгледало. Морам да кажем да су за ову ситуацији више криви туристи и путници у транзиту, који чекају улазак у Хрватску. Они једу и пију, и све то бацају поред пута. Доста хране коју не могу да унесу у Европску унију баце пред пута – наводи он.

Радници „Чистоће“ који одржавају јавне површине у  Игалу нису распоређени на Дебелом бријегу, већ морају да обустављају своје радне задатке, како би се посветили чишћењу тог дијела.

– Они су до 9 чистили своје секторе, па смо дошли вамо. Посао је огроман и они то не могу да ураде за један дан, већ је то посао који ће трајати данима  – наводи Перовић.

Проблем представља провалија иза банкине, гдје је и највећа концентрација отпада. Са пута се то и не види, али самим тим је веома тешко дотле доћи и извући сав отпад.

– Највише је отпада на одмориштима гдје се заустављају возила, али читава ова дионица буде загађена када су гужве. Ту су колоне по два километра. Они сви чекају вјероватно сатима, једну и пију, али не оставе смеће у колима да сачекају контејнере, већ све баце преко банкине. Нико их не кажњава и они знају да је то тако – прича Перовић.

Сматра да је проблем могуће ријешити видео надзором и строжим контролама и новчаним казнама.

– Апелујем на све службе да се нешто уради, да се на стубове поставе камере, да се несавејсни људи кажњавају како би ово престало – казао је Перовић.

Радници су се помоћу конопа спуштали у провалију и извлачили отпад. Искористили су неколико дана лијепог времена, али прије него што се појаве змије, јер у љетњем периоду због њих овај посао није могуће радити.

Један од радника, Бранко Мишковић прича да посао није лак, активни су и ажурни кад год затреба.

Бранко Мишковић, радник „Чистоће“

– Истина је да није лако, али такав нам је посао и спремни смо увијек да га завршимо. Никад не знамо шта нас чека, али таква смо екипа и предузеће, такав посао радимо – навео је он.

Прва слика који туристи при доласку у Црну Гору виде управо је погранични појас са Хрватском, односно Европском унијом. Они су, на несрећу, и кривци што та слика квари утисак, али је поражавајућа чињеница да у савременом друштву и даље постоји велики број еколошки неосвјешћених појединаца.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here