Трг или паркинг на платоу у Игалу?

У организацији Секретаријата за просторно планирање и изградњу у скупштинској сали су одборницима и јавности представници компаније Домаћа трговина представили пројекат адаптације платоа испред Арома маркета у Игалу у паркинг са пратећим садржајима. Ова компанија је упутила иницијативу ка локалном парламенту да одобри идејно рјешење паркинга у оквиру Одлуке о привременим објектима, која је амандманом уклоњена са дневног реда посљедње сједнице, како би се одборници боље упознали са пројектом.

Компанија Домаћа трговина начелно је договорила са руководством Института „Др Симо Милошевић” да закупи плато испред Арома маркета у Игалу и уколико Скупштина Херцег Новог усвоји Одлуку о привременим објектима, на тој локацији гради паркинг са пратећим садржајима. Представници компаније су представили пројекат одборницима, након чега је услиједила дискусија.

Жустра расправа је уобичајена када се расправља  о стварима о којима постоји различито мишљење, али је коначна оцјена да је састанак био квалитетан, казао је секретар за просторно планирање и изградњу Владислав Велаш. 

секретар за просторно планирање и изградњу Владислав Велаш

– Чули смо разна мишљења и из свега овога треба извући поуке. Било је пуно тога о чему се расправљало и захваљујем свима који су присуствовали као и представницима струке.

Велаш напомиње да је ријеч о привременом објекту и садржајима који ће, након прекида уговора о закупу, остати на располагању Институту.

– Нико не спори да план постоји и дефинисао је локацију шта може ту да буде и није спорно да ту треба да буде трг. Имамо ситуацију да већ годинама уназад на тој локацији имамо потпуно девастиран простор који ће, сигуран сам, у некој блиској будућности до пет година, остати исти као и сада. Имамо и ситуацију са Институтом да ли ће бити или не приватизација, исто и са локацијом гдје је предвиђена школа за коју сви имамо исто мишљење и Општина и грађани и министарство па се ништа не помјера са мртве тачке. Овдје гдје имамо супротстављена мишљења, не видим да ће се то у скорије вријеме ријешити. Идеја је да поставимо привремени објекат – паркиралиште које ће бити у функцији тржног центра. Морамо почети да посматрамо ствари на прави начин, не могу да вјерујем да имамо десет супер маркета који заједно немају пет паркинг мјеста, казао је Велаш.

Предсједник Мјесне заједнице Игало Зоран Савковић изразио је жаљење што мјештани Игала нису детаљније упознати са пројектом.

Предсједник Мјесне заједнице Игало Зоран Савковић

– Струка ће рећи своје. Ја као грађанин сам за то да долазе привредници и да се улаже, да се среди, али не могу да идем против нечега на чему сам прије четири и по године, на почетку свог мандата, инсистирао као рођени Игаљанин. Говорио сам да је жалосно да се овакав мали плато изгуби, у било којем својству, незнајући да ће ту бити неки привремени објекат. Кажемо привремени па не знамо хоће ли годину, пет, десет… То јесте сада девастирано јер нико није улагао. Као иницијатор са предсједником Општине, прије четири и по године, да се ту направи трг, не могу сада да прихватим и одустанем од тога. Остајем при томе да треба да се направи и поплоча трг како то и доликује приморским градовима, а инвеститору да оставимо могућност да ради подземну гаражу, казао је Савковић.

Више градских архитеката успротивило се представљеном нацрту идејног рјешења о постављању привременог објекта, који су оцијенили као мањкав и неусклађен са важећом планском документацијом, која на тој локацији предвиђа локални центар Игала и трг.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here