Извјеснија изградња станова за пензионере – ускоро идејни пројекат

Рјешен је имовинско правни спор који је кочио изградњу станова за пензионере у Бијелој, а сада је на потезу Агенција за изградњу и развој града која ће направити идејни пројекат, казао је предсједник Општинског удружења пензионера Херцег Новог Алекса Радуловић на годишњој Скупштини.

Општина Херцег Нови је опредијелила плац у Бијелој прије двије године који је одговарајући за потребе пензионера. Премда су тада урађени урбанистичко технички услови, даљи процес је био обустављен због имовинско правног проблема, појаснио је Радуловић.

– Након састанка са предсједником Општине Стеван Катићем и његовим сарадницима, имамо информацију да је завршен имовинско правни проблем везан за плац. Остало је да Агенција за изградњу и развој направи идејни пројекат по којем бисмо знали колико станова ту може бити изграђено. Најхитније нам је потребно 25 до 30 станова. Постоји и резревни плац а то је у Немилој поред магистрале гдје је планирано више стамбених објеката.

Предсједник Општинског удружења пензионера Херцег Нови Алекса Радуловић

Затражиће, како је казао, да пензионерима буде додијељен један цијели дио зграде.

– То ће бити дио са гарсоњерама или једнособним становима јер су породице углавном са једним или два члана. Прије пет, шест година радили смо анкету међу нашим члановима, али мислим да би требало да је поновимо и да имамо тачан податак и преглед коме од наших чланова је потребно рјешити стамбено питање.  

Како је рекао, према подацима које су добили из Савеза пензионера, доста је било неправилности по питању кредитирања стамбене изградње у другим дјеловима државе. Због таквих проблема предложили су да у будуће о стамбеној изградњи за пензионере брине надлежно министарство односно Фонд ПИО као што је некада и било.

– Некада, када је тиме руководио Фонд ПИО, Удружење пензионера и Општина би обезбиједили плац и бесплатне комуналије, а све остало преузимало је министарство односно Фонд који је на основу правилника распоређивао даље. И то није ишло из Подгорице него са локалног нивоа, дакле преузимале су локалне филијале Фонда. Оне би на основу правилника и примљених захтјева правиле ранг листу за станове или додјелу кредита. У комисији је било пола чланова из Удружења пензионера тако да су они били упућени и питали се. Мислим да би ово било добро рјешење јер је потребно обављати надзор, а државне инстанце све то имају па ће читав процес ићи много брже и лакше.

Дуже од три деценије пензионери у Херцег Новом чекају на станове, проблем који истичу као кључан, важнији и од здравствене заштите јер, како каже Радуловић, ако имају обезбијеђен кров над главом и њихово здравље је боље. 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here