Учење кроз стихове и глуму је лако и незаборавно

Учење на другачији начин, креативнији и  интерактиван, може бити успјешан начин савладавања градива, али и стицања опште културе, важних вриједности и врлина. У ОШ „Орјенски батаљон“, на позив библиотекарке Сање Радовић, гостовао је глумац и пјесник Дејан Ђоновић који је знао како забавити основце и научити их да воле поезију и позориште.

У времену технолошког развоја када је уврежено мишљење да дјецу ништа изван тога не интересује, Ђоновић закључује да су дјеца и даље жељна  комуникације, пажње и интеракције само је потребно наи начин како да им се приђе.

– Било је то дивно дружење уз стихове, ја сам и мало глумио, а надам се да су сви по нешто научили јер се и тако може учити. Дјеца су жељна комуникације, интеракције и мислим да је то нешто на чему треба да буде заснована школа – на интеракцији и размјени онога што знају и осјећају. Зато мислим да школе требају да промјене систем, а мислим да је позориште ту као створено да помогне, да се нађе као неки пријатељ, асистент. Мислим да је то прави начин да данашњу дјецу одмакнемо од екрана и те врсте лаке забаве која не потенцира развој и размишљање, казао је глумац Ђоновић.

Пред најдражом и најзахтјевнијом публиком каква су дјеца, није лако играти јер они вријеме не поклањају незанимљивим стварима, казао је Ђоновић

– Дјеца немају стрпљења да се претварају, немају времена. Дјечије вријеме дјетињства није баш дуго и они негдје инстиктивно осјећају да немају пуно времена за ствари које могу да се односе на стрпљење да некога испоштујете ако вам није интересантан и ако не можете ништа да научите од њега.

Ученици млађих разреда уживали су у програму Дружење с писцем, са њим рецитовали, пјевали и забављали се, а највише им се свидјела пјесма Трема.

Креативан рад са дјецом, кроз дружења са писцима и едукативне позоришне представе, има двоструки учинак –забава и стицање знања које је далеко од уобичајеног начина учења.

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here