Влада смијенила Брђанина, в.д. директора УП Никола Терзић

Влада Црне Горе смијенила је на данашњој сједници директора Управе полиције Зорана Брђанина, а за вршиоца дужности именовала досадашњег начелника Центра безбједности Будва Николу Терзића.

Премијер Дритан Абазовић казао је да ни у једном моменту није доводио у питање интелектуални, или професионални капацитет Брђанина, са којим, како је рекао, жели да задржи одличну комуникацију. Како је рекао не може да заобиђе драстичне кадровске промјене које су почеле да се дешавају у Управи полиције.

Абазовић је рекао да је имао коректан разговор са Брђанином и да је тражио од њега „џентлменски“ да поднесе оставку и да му буде додијељена друга радна позиција. Рекао је и да је поносан на резултате Брђанина, истичући да не сматра да је он за „нешто посебно крив“, осим функционално и да је због дужине боравка у Управи полиције морао да има информацију више од свих чланова Владе рачунајући и премијера.

– Заједно са њим смо прошли неколико веома сложених фаза, од дешавања на Цетињу до других ситуаицја које се тичу других очувања реда и мира, питања шверца дроге, чувања граница… Обим ће изненадити људе – да су нам криминалци преузели многе секторе у Управи полиције. Боримо се против нарко картела који нису ван институција, већ у њима. Да су људи штитили људе који су чинили гнусне злочине, убијали људе и укопавали их на разна мјеста од којих су нека непозната. Ја сам спреман својом чашћу и материјално да одговарам за овакве ствари – истакао је Абазовић.

Он је рекао да полиција није једина „контаминирана“ институција те да се мора обезбиједити функционалност инсититуција.

– Директор је обезбјеђивао функционалност, али је изгубљено повјерење. Ни на који начин Влада није утицала на то како ће бити остварено повјерење између појединих структура – навео је Абазовић.

Министар унутрашњих послова у техничком мандату Филип Аџић захвалио се Брђанину на досадашњем раду.

– Не бих помињао појам одговорности, јер није кључна интенција ове смјене сама одговорност, већ функционалност институције. Уколико имамо нефункционалности и неповјерења између сектора полиције, али прије свега међународних партнера, онда је јасно да неке ствари морамо да мијењамо. Вјерујем да морамо добити функционалну УП како би остваривали један од кључних задатака Владе, а то је борба против организованог криминала и корупције – нагласио је Аџић.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here