Промовисан упис у вртиће, основне и средње школе дјеце РЕ заједнице

Фото: Министарство просвјете

Министарство просвјете и ове године, у сарадњи са Министарством  људских и мањинских права, Заводом за школство, Националним ромским савјетом и невладиним организацијама које се баве питањима припадника ромске и египћанске заједнице, од 20. до 27. марта промовисало је упис у предшколско васпитање и образовање, први разред основне школе и средње школе у Подгорици, Никшићу, Беранама и Тивту.

Ове четири општине посјетио је тим састављен од представника наведених институција и невладиних организација који су разговарали са родитељима и дјецом дораслом за упис у предшколско васпитање и у први разред основне школе, са циљем да им се укаже на обавезу и значај основног образовања. Они су такође, разговарали и са ученицима деветог разреда основне школе како би их подстакли на упис у средње школе. Идеја кампање је подизање свијести родитеља о важности њихове подршке дјеци на путу образовања.

Промоција је почела 20. марта у Подгорици у простроријама ЈПУ „Ђина Врбица” у Врелима, за упис у предшколско васпитање  и у први разред основне школе. Истога дана у ОШ „Божидар Вуковић Подгоричанин” разговарало се са ученицима деветог разреда подгоричких основних школа који желе да наставе школовање и упишу средњу школу.

У Никшићу промоција је одржана 22. марта у ЈУ ОШ „Милева Лајовић Лалатовић“. Родитељима су подијељени информативни флајери који нуде све неопходне информације о поступку уписа дјеце у први разред, као и опис свих родитељских активности које претходе упису дјеце. Флајери су штампани на црногорском, албанском и ромском језику.

Такође, родитељи су упознати с мјерама и активностима које Министарство просвјете заједно с партнерима предузима за повећање стопе уписа ромске дјеце у школу, као и с мјерама подршке у образовању.

Промоција уписа у вртић и основну школу је одржана и у Беранама 24. марта, у ЈПУ „Радмила Недић”, а нешто касније у ЈУ ОШ „Радомир Митровић“ разговарало се са ученицима деветог разреда о упису у средњу школу.

У Тивту је 27. Марта у ОШ „Драго Миловић” одржана промоција за упис у предшколско образовање и у први разред основне школе, као и за упис у средње школе.

Промоција уписа једна је од активности које су предвиђене Стратегијом за побољшање положаја Рома и Египћана у Црној Гори 2021-2025. Током кампање родитељима су предочени напори које држава предузима у циљу инклузије Рома и Египћана у Црној Гори. Та подршка се огледа не само у додјељивању бесплатних уџбеника, већ и бесплатан превоз, ангажовање сарадника у социјалној инклузији РЕ у образовању, стипендије за ученике средњих школа, као и за студенте

Тим који је разговарао с родитељима изразио је задовољство бројношћу родитеља који су присуствовали промоцијама у све четири општине.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here