Жељко Дабовић национални првак и на 10 км цесте

Фото: Жељко Дабовић

Атлетичар из Херцег Новог, члан АК Спарта (Подгорица), Жељко Дабовић наставио је низ одличних резултата након сјајног наступа у Риму и избореног пласмана на Европском Првенству. Овог пута тријумфовао је и укупном пласману био први на трци 10км цесте која се одржала у склопу 24. Ултрамаратона Монтенегро 2023, такмичења које је уједно и званично првенство Црне Горе на 10км за мушкарце, односно 5км за жене.

Дабовић је до титуле у укупном пласману стигао резултатом 33:50 док су иза њега остали такмичари из Русије, другопласирани Ванка Бубнов (34:49) и трећепласирани Димитрy Кузнетсов ( 37:58).

Код дјевојака на 10 км најбоља је била Милица Радуловић, чланица Mery Team са резултатом 47:16, друго мјесто припало је  Ксенији Ражнатовић 48:31 и треће мјесто Дејани Радовић 49:53.

У трци сениорки на 5км тријумфовала је Слађана Пејовић, чланица АК Никшић са резултатом 19:12. Друго мјесто освојила је Весна Павлићевић из АК Миленијум из Подгорице (19:40), док је треће мјесто припало атлетичарки  Андеи Саитај из АК Спарта (20:02).

Прво мјесто на 50км освојио је Мухамед Кургаш из Подгорице са резултатом 3:45:59. Друго мјесто припало је Марку Каваји са Цетиња (3:54:49), а трећи је био Арис Шаботић из Подгорице (5:02:30).

У женској конкуренцији прво мјесто освојила је Милка Додеровић  из АК Спарта са резултатом 5:16:39, док је друго мјесто припало Маријани Радуловић из Подгорице (5:38:02).

Осим званичних трка организоване су и трке за рекреативце на 3 и 5км на којим су учествовала и два Новљанина – Никола Гугић је у укупном пласману био 6. са добрим резултатом 19:40 као и Душан Очинић који је трку завршио на 17.  мјесту (24:05).

На манифестацији је наступило преко 200 такмичара из Србије, Босне и Херцеговине, Русије, Чешке, Украјине и Црне Горе у мушкој и женској конкуренцији. Такмичење је отворио предсједник АТК „Подгорички маратон“ Милорад Бацковић, а присуствовали су, у име АСЦГ,  предсједник АСЦГ Милорад Вулетић, генерални секретар Милан Маџгаљ, селектор репрезентације Осман Еровић и чланови стручног штаба репрезентације Драго Мусић и Бранислав Масловарић. Комплетна манифестација одржала се на сертификованој стази за које је мјерење извршила Луција Колић из Хрватске, званични мјерилац Свјетске атлетске федерације за сертификовање стаза на цести.

Најмлађи учесник био је петогодишњи Артемy Зверев из Подгорице, док је најстарији учесник био Спасо Палоски из Подгорице са 79 година.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here