ОШ Дашо Павичић домаћин Међународног математичког такмичења „Кенгур без граница“

Чак 130 ученика из Херцег Новог одмјерило је јуче знање из математике са својим вршњацима у цијелом свијету на  Међународном такмичењу „Кенгур без граница“ чији је домаћин била ОШ Дашо Павичић. У исто вријеме, такмичење је организовано у још 10 градова у Црној Гори, а право учешћа имали су основци и средњошколци.

„Кенгур без граница“ (Kangourou sans Frontières) је међународна асоцијација са сједиштем у Француској, а коју су основали љубитељи математике из цијелог свијета са циљем промоције и повећања интересовања за математику и природне науке.

– Такмичило се 130 ученика из Херцег Новог а били су подијељени у четири категорије. Ученици од III до IX разреда рјешавали су математичке задатке у форми питања са више понуђених одговора. При томе, питања нису стандардни уџбенички проблеми са којима се дјеца обично сусрећу у школама, већ су у вези са различитим животним темама и ситуацијама. Поред инспиративних идеја, упорности и креативности, рјешавање оваквих проблема, осим рачунских вјештина, захтијева машту, логичко размишљање и примјену разних стратегија у рјешавању проблема, саопштавају из ОШ Дашо Павичић.

Организацији такмичења у школи допринијели су координаторка такмичења Мира Крулановић, наставници Синиша Кривокапић, Ана Томашевић, Бојана Мијовић, Максим Злоковић, Данило Вавић и Драган Новаковић.

– Ученице одјељења VIII3: Ива Пузовић, Дариа Илић, Искра Падров, Анђела Влаховић, Јана Вилов, Бојана Шћекић, Сара Дрецун и Емилиа Делф су дале допринос овом такмичењу помажући наставницима у организацији такмичења „Кенгур без граница“.  Ово математичко такмичење већ је постало популарно међу ученицима, наставницима и родитељима у Црној Гори, а поносни смо на наше  ученике који су показали велико интересовање за такмичење, истичу из школе.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here