Иконама осликани ликови светаца у оквиру тематске изложбе „Побједа православља“

Аутор изложбе Иван Зечевић

У фоајеу Дворане Парк отворена изложба икона и портрета  “Побједа православља“. Аутор изложбе је умјетник Иван Зечевић, Новљанин којем је ово прва самостална изложба у Херцег Новом.

Ријеч је иконама и портретима, који се налазе на истакнутим мјестима и у разним резиденцијама широм Црне Горе и у региона.

О умјетнику и његовом стваралаштву говорио је архијерејски намјесник херцегновски протојереј-ставрофор Обрен Јовановић, који је отворио изложбу:

– Његови радови су изузетни. На првом мјесту Иван је добар човјек  и хришћанин, а и дјела која ствара су дивна и благословена по канону православне цркве. Добио је благослов  митрополита Амилохија прије 10 година. Урадио преко 700 икона за десет година. Нека му бог да снаге да дуго година слика и украшава наше православне храмове и домове.

Радио је  иконе многих светих људи и портрете знаменитих људи Боке Которске. Мало данас имамо иконописаца, који сликају по православним канонима, да тиме што слика свједочи  вјеру православну. Као суграђанину желим да дуго поживи и да преноси таленат и богат дар који има и на друге. Слике су сабране  из манстира Острога из Цркве Полагања  Ризе Пресвете Богородице из Бијеле и многих других храмова. Сабрао је многе иконе које је радио а међу њима и икону Св. Архиђакона  коју је митрополит Јоаникије  уручио патријарху Порфирију када је боравио у Херцег Новом. Ове и многе друге иконе се налазе широм земаља гдје живе православни хришћани, објаснио је отац Јовановић.

Аутор слика иконописац Иван Зечевић је преносећи утиске са отварања прве самосталне изложбе у Херцег Новом:

– Задовољан сам великим одзивом грађана и интересовања за црквеном и класичном умјетношћу, јер је то у данашње вријеме ријеткост, да може оваква дјела наћи на једном мјесту.

Изложба носи назив „Побједа православља“ јер је посвећена Св. царици Теодори, која је 843. године, извојевала посљедњу побједу над иконоборцима, иконокластама, када се формирала велика литија, у којој су били црквени барјаци, иконе и крстови, слично као што су биле наше литије.

Изложена су  24 рада, иконе и портрети, тематика везана за побједу православља. Ликови црквени великодостојници који су имали велики удио у борби за православље. Радови се налазе у резиденцијама, патријаршији и другим истакнутим мјестима…Иконе се налазе и међу радовима познатог сликара Франца Циглера и Уроша Предића. Јер, Франц Циглер није тада био жив да наслика посљедњег бококоторског епископа а та част је захваљујући оцу Мому мени припала, прича Зечевић.  

 У плану је да наслика 35 портрета   предсједника Општине Херцег Нови.

На отварању изложбе били су присутни  бројни љубитељи умјетности, икона и портрета, међу којима су били предсједник Општине Херцег Нови Стеван Катић, предсједник Општине Тиват Жељко Комненовић, потпредсједник херцегновске општине Мирко Мустур и многи други из јавног и културног живота града и Боке.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here