Љетње рачунање времена почиње ноћас

Фото: Pixabay

У недељу, 26. марта почиње летње рачунање времена 2023. године. У ноћи између суботе и недеље казаљке ћемо помјерити за сат унапријед, односно са 2:00 на 3:00 часа. Спаваћемо сат времена мање, али ће дан бити дужи. Дакле, од сутра, излазак и залазак Сунца ће бити сат времена касније.

На основу Закона о рачунању времена, љетње рачунање времена у 2023. години почиње последње недеље у мјесецу, 26. марта у 2:00, тако што се помјерањем за један час унапријед вријеме у 2:00 рачуна као 3:00 часа.

На већини уређаја (рачунари, мобилни телефони…) та радња ће бити извршена аутоматски, али провјерите за сваки случај. Љетње рачунање времена трајаће до посљедњег викенда у октобру (дакле, до 29. октобра 2023), када почиње зимско рачунање времена.

Да напоменемо још једном да су истраживања показала да је љетње рачунање времена штетно по здравље, јер нам је на шест мjесеци продужен дан. Појединци, самим тим, мање спавају, па се смањује радна ефикасност, показале су бројне студије које су радиле релевантне институције.  

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here