Општинска Комисија за праћење стања Института упућује додатна три захтјева надлежним институцијама

Имовину вратити у власништво Института „Др Симо Милошевић“, дати сагласност на Колективни уговор и изјаснити се да ли ће бити или не приватизације – закључци су које ће општинска Комисија за праћење стања у Институту прослиједити Влади и надлежним министарствима.

Након трећег састанка Комисије са менаџментом и руководством Института основни закључци које су одборници прослиједили са претходне сједнице локалног парламента, данас су допуњени са још три, казао је члан Комисије Никола Радман.

– Прво је одговор на питање да ли Институт „Др Симо Милошевић“ иде у приватизацију или не. Друго – колективни уговор за који смо добили информацију да је усаглашен, спреман за потписивање и да је сада на новом борду директора, који треба следеће седмице да се конституише, да га потпише. Потом ће колективни уговор бити прослијеђен Министарству финансија на верификацију. Треће је дефинисање имовине Института, а то је и услов да би се даље разговарало око приватизације, казао је Радман.

Он је истакао да је Комисија веома заинтересован партнер те да је Општина Херцег Нови жели да Институт опстане и да му се врати стари сјај. Подсјетио је да је поступак приватизације у току, нарочито након одлуке Управног суда те да је веома важно да се Комисија за праћење и контролу приватизације што прије изјасне по том питању.

Од менаџмента и борда директора Института очекују адекватан план изласка из кризе, казао је члан Комисије Марко Лучић.

– Ако добијемо адекватан план апсолутно ћемо покренути питање ријешавања тога тако што ћемо вршити медијски притисак и ући у најрадикалније протесте да би се тај план спровео и ријешило питање кризе Института. Ми сматрамо да овај менаџмент има капацитета да изнесе то питање. У супротном, позивамо Владу ЦГ да се она конкретно изјасни и наведе разлоге зашто менаџемнт не може да изнесе понуђени план и да наравно, ако сматра, постави нови а ми ћемо се према томе одредити, казао је Лучић.

Квалитет услуга је оно што Институт чини брендом у Европи и свијету, а такве услуге је потребно и наплатити по тржишним цијенама, казао је члан комисије Зоран Лазаревић.

– Свако ко жели да Институт буде квалитетна и профитабилна установа мора да узме у обзир да квалитет услуга које радници Института пружају, мора бити плаћен на много већем нивоу. Тако ће се обезбједити и средства за исплату по новом колективном уговору, те да се сјајни кадар сачува. Ако кадар оде из Института слиједи његово природно гашење. Зато је потребно да надлежни повуку такве кораке да препознају и вреднују квалитет услуга јер је то оно што Институт чини брендом.

Он је истакао да се проблем Института не посматра кроз политичку призму те да онога ко буде на власти чека исти проблем везан за ову здравствену установу.

2 COMMENTS

 1. A što vi vise ne unistite Institut poklanjanjem vlasnistva Žarku Rakčeviću i onako plata nema,menandžment i dalje drži DPS a mladi radnici koji su ispunili pravo na stalni odnos su sklonjeni da ni se zapošljavali penzioneri sa privilegijama.I šta je sa biše od 20 DPS-ovaca koji primaju plate u Institutu a nikad ih niko nije vidio da rade ???

 2. Radnici Instituta su imali najveće plate u regionu.
  Dok se nije počela pravi Druga faza.
  Onda smo pali na najniže .
  Radili smo nismo se žalili u želji da naša djeca jednog dana imaju posao.A naša država Institut Igalo kojim će biti u svijetu poznata.
  Dolazili su organizovano Kuvajcani, Indijci,Holanđani Nemci.A kao svoje računam Norvežane Svedjane,
  Region bivse Jugoslavije.
  Šta sad.
  Zašto privatizovati ,kad je država većinski vlasnik.
  Svaki deficit će se brzo otplati.Ide sezona.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here