Порука са представе Златокоса – дјеци потребне приче у којима добро побјеђује зло

Луткарска представа за дјецу „Златокоса“, Позоришта лутака у Мостару одиграна је синоћ у Дворани Парк, поводом Свјетског дана позоришта за дјецу и младе и Свјетског дана луткарства.

Најмлађа публика у Херцег Новом ову луткарску представу гледала је синоћ, док су данас у јутарњем термину комад имали прилику да погледају и малишани из вртића ЈПУ „Наша радост“.

Ријеч је о драматизацији бајке Браћа Грим која је неизоставни дио одрастања бројних малишана.

Како прича глумац Али Камер Аксој, тешко је али и захвално глумити пред дјецом, јер су они најискренији критичари.

– Послије сваке изведбе знамо да ли смо урадили то како треба по реакцијама дјеце. Играти за њих заправо је врло захвално баш из разлога што су најбољи критичари и што је, на неки начин, играти ову нашу „Златокосу“ улагање у будућност. Они ће имати добре слике у глави, које ће евоцирати када буду били старији – наводи он.

Према ријечима глумице Диане Ондељ Максумић, главна порука коју овај позоришни комад носи је да се увијек треба борити за своје циљеве, идеје, снове и да никада не треба одустати. Малишанима су такве приче данас потребније него икада, а они знају да их препознају на прави начин.

-Дјеца јако воле ову представу јер се у њој поистовјете са Златокосом која се бори за своју слободу, бори се да живи по својим правилима, да љуби оног којег воли. Представа је порука да и то зло које се понекад може чинити великим, заправо долази из људске несреће и туге, казала је Максумић.

Глумац у луткарству оптерећен је не само собом и својим тијелом, наводи умјетнички директор Позоришта лутака у Мостару Неџад Максумић, него и тијелом и анимацијом те лутке, стварањем илузије да је лутка жива, да има своју душу и вољу.

– Луткарство у себи садржи и друге умјетности, има много музике, визуелних момената и све то заједно је једно богатство које само тај вид театра може показати. Најљепше од свега је што позориште лутака дјеци доноси бајке, приче у којима добро још увијек побјеђује зло, дјеца то препознају и такве бајке су им потребне, истакао је Максумић.

У луткарској представи Златокоса поред Диане Ондељ Максумић и Али Камер Аксој играју још Лејла Пајић и Серђо Радош.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here