Бока као доминантан мотив на сликама Тинде Булатовић

Изложба слика Тинде Булатовић под називом „Бока и њене легенде“ отворена је синоћ у галерији „Јосип Бепо Бенковић”. Ликовној публици сликарка је представила дјела у техници пастела, акварела и акрилика на платну са својим препознатљивим мотивима Боке Которске.

О изложби „Пејзажи и и легенде Боке“, о стваралаштву Тинде Булатовић увијек је могућа ријеч више, истакла је, отварајући изложбу, новинар и публициста Витка Вујновић.

-Њено дјело јесте раскошна арабеска са небројено много изводница. Спремна да и даље истражује у прозрачним акварелима, меким пастелима, колористички снажним акрилима. Довољно храбра да трага за легендама о Боки и стасава тако у њихову чуварку, јер многе наше легенде још нису, на жалост, записане а камоли осликане, казала је Вујновић.

Иако је академско образовање стекла у великом граду, Београду, њене слике говоре да оно што је понијела са собом из своје Боке никада није потиснула, казала је директорица галерије Јосип Бепо Бенковић Гордана Крунић.

-Да као феникс не би поново за вријеме плима или осека које само у Бококоторском заливу може да избаци на обалу у виду акварела, пастела или карила, добило нови живот, познат свакоме ко је бар једном опијен мирисом соли, окупан морем и огријан сунцем корачао стјеновитим обалама Боке, рекла је Крунић.

Како је навела сликарка Тинда Булатовић сама техника зависи од слике, а најомиљенија јој је акварел.

-Зависи од теме коју желим да пренесем на платно. Најмилија ми је акварел, за који се нико не интересује, нико га не разумије осим сликара. Једна је од најтежих техника, или имате слику или је немате, рекла је Булатовић.

Слику на којој је Цитадела, поклон је професору Лазару Сеферовићу, казала је Булатовић, а остале су поклон новом старачком дому отвореном у Подгорици.

Изложбу „Пејзажи и легенде Боке“ могуће је погледати до 14. априла. 

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here