Прихватање различитости као основ за бољи и племенитији свијет

Фото: ОШ Илија Кишић

Данас је Међународни дан лица са Дауновим синдромом. Обиљежава се широм свијета, па тако и у нашем граду. У ОШ Илија Кишић као и сваке године потрудили су се да кроз симбол шарених чарапа који указује на различитост структуре ДНК, покажу својим другарима да су добродошли.

У зеленичкој школи данас су имали посебан програм у част лица са Дауновим синдромом, а припреме су почеле и пар дана раније, појаснила је дефектолог у овој школи Бојана Франкели (Franquelli).

Фото: ОШ Илија Кишић

– Дјеца су претходно бојала шарене чарапице на папиру и онда смо изложили рад у холу школе како би били видљиви и осталим ученицима. Они су данас на себи имали распарене чарапе и сви су били срећни што су заједно, било им је забавно. Чарапице су синоним за различитост и структуру ДНК јер ако их укрстимо, онда оне заиста личе на ту структуру. Што се тиче предметних наставника, они су на својим часовима разговарали на ову тему, док је у холу школе пуштена музика са разгласа на великом одмору али и током краћих одмора међу часовима. Све смо организовали у складу са могућностима и просторима.

Њихов задатак и данас, али сваког другог дана је да дјецу уче да прихвате различитости и помогну свима да буду важан дио друштва, казала је Франкели.

Фото: ОШ Илија Кишић

– На овај начин желимо да скренемо пажњу на то и да их учимо, и дјецу и општу популацију, да прихвате различитост. У нашој школи имамо дјецу која имају Даунов синдром и мислим да им и кроз овај начин треба дати подршку. Све манифестације које се одржавају на исту тему, било да је у питању међународни дан лица са аутизмом, Даунов синдром или инвалидитет уопште, видим да постижемо резултате тиме што дјеца заиста из редовне популације прихватају, не показују одбојност према дјеца која су физички другачија. Мислим да је то велика ствар и да ћемо их тим путем изградити у боље људе, казала је Франкели.

Светски дан особа са Дауновим синдромом установљен је 2006. године, а 21. март симболично је изабран за тај дан јер је у основи те болести присутност 3 уместо 2 хромозома, на 21. хромозомском пару. Даунов синдром је генетски поремећај који је добио име подоктору Џон Ленгдону Дауну, који га је као посебно стање открио 1866. године.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here