Кроз Агробуџет пољопривредницима ове године 66,1 милиона еура

Представници Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде у великој Сали скупштине Општине Херцег Нови упознали су локалне пољопривредне произвођаче са Агробуџетом за 2023. годину.

Овогодишњи буџет за помоћ пољопривреди износи 66,1 милион еура, с повећањем од 42% у односу на претходну годину, када је ријеч о националним средствима, казала је за РТХН савјетница у Директорату за рурални развој Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, Милена Котлица.

Милена Котлица, савјетница у Директорату за рурални развој

– Повећана је подршка за директна плаћања у биљној производњи, гдје смо ове године увели и производно везана плаћања, као и плаћања за до сада не коришћене пољопривредне површине, гдје ће моћи да се остваре права на подршку 400 еура по хектару. За директна плаћања по хектару повећано је са 250 на 270 еура – наводи она.

Котлица је истакла да су овогодишњим агробуџетом посебне мјере подршке предвиђене за младе пољопривреднике, а увећања очекују и секторе сточарства, органске производње, као и за домаћинства у којима су жене носиоци посла.

– Ове године посебна је подршка за младе произвођаче у висини од 70 еура по хектару. Такође, што се тиче сектора сточарства, критеријуми су смањени, увећане мјере подршке. Додатна средства обезбједили смо и за мјере руралног развоја, гдје смо додатна средства опредјелили за оне који су уписани у регистар субјеката органске производње. Значи, на све мјере подршке које су 60% ићи је додатних 10%, као и додатних 10% за жене носиоце пољопривредних газдинстава – казала је Котлица.

Подршка пчеларству, како објашњава Котлица, диверсификована је кроз више мјера Агробуџета.

– Средства за пчеларство увећана су за око 45%. Такође, сви пчелари који желе да набаве кошнице, више неће то више обављати кроз јавни позив за прерадна газдинства, већ кроз јавни позив за пчеларство. Подршка за матице ове године увећана је са 5 на 7 еура – истакла је она.

Из Директората за рурални развој позивају локалне самоуправе да кандидују инфраструктурне пројекте.

– Општина  Херцег Нови послала је за ову годину приоритетне пројекте, које ће у наредном периоду разматрати Министарство пољопривреде. За ову годину имамо 3,7 милиона еура за инфраструктуру, значајно више него за претходну. Такође, следеће године биће објављен Јавни позив за инфраструктуру кроз ИПАРД 3 програм – навила је Котлица.

Агробуџет је у односу на претходну годину предвидио значајно већа средства за рибарство, која ове године износе преко 5 милиона еура.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here