Ванредни парламентарни избори 11. јуна

Foto: Media biro

Предсједник Црне Горе Мило Ђукановић расписао је ванредне парламентарне изборе за 11. јун, саопштио је на конференцији за новинаре у Вили Горица.

Ђукановић је казао да су сви у Црној Гори свјесни дубоке политичке и институционалне кризе до које је, како је рекао, дошло прије свега неодговорношћу и правним авантуризмом актуелне парламентарне већине, спремне да кроз неуставно дјеловање остварује своје политичке циљеве, казао је Ђукановић.

-Као предсједник свих грађана истрајно сам се држао Устава, врло пажљиво водећи рачуна да вршењем своје надлежности ничим не допринесем поменутој политичкој и институционалној кризи, рекао је Ђукановић и додао да је познато „како се славодобитно окончао покушај формирања владе Миодрага Лекића, чиме је на експлицитан начин, пред очима црногорске јавности, потврђено да парламентарне већина за формирање владе нити је било, нити је има на данашњи дан“.

-На тај начин  створио се јасан основ, тј. стекли су се неопходни правни услови и заокружило фактичко стање да сагласно   слову и духу Устава, на основу члана 92 став 3 и норме више снаге од законске, а са истом посљедицом, донесем Указ о распуштању 27. сазива Скупштине ЦГ, што сам јуче и учинио. Зато сам данас, слиједећи утврђен уставни ток институционалног поступања, тумачећи и примјењујући члан 92 став 5 највишег правног акта, уз системски повезане норме Закона о избору одборника и посланика донио Одлуку о расписивању пријевремених парламентарних избора, који ће се одржати 11. јуна ове године, казао је Ђукановић.

Свједоци смо, рекао је он, да је Црна Гора потпуно паралисана на европском путу и да ту политичку и интституционалну агонију треба што прије прекинути.

-Црној Гори је, као што нам то поручују са релевантних међународних адреса, пријеко потребна нормализација друштвених прилика и околности, кроз изборне процесе који слиједе, како би наша држава економски, демократски повратила међународни престиж који је мукотрпно остваривала током првих 14 година од обнове независности. Без обзира на ово двоипогодишње пропадање државе, убијеђен сам да је то могуће. И из тежих искушења у прошлости, излазили смо успјешно, казао је Ђуакановић.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here