Едукативна пјешачка тура поводом Свјетског дана вода – Воде Каменске планине

Фото: Парк природе Орјен

Поводом Свјетског дана вода, Агенција за развој и заштиту Орјена организује сутра (18.03.) едукативну пјешачку туру обилазак Каменске планине. У 9 сати код бившег мотела Борићи окупљање заинтересованих за вођену едукативну туру. У 9:15 полазак, око 11 краћи одмор код плaнинског дома „За Вратлом“ (1160 m), обилазак извора под Мишковића гредом, Водене и Снијежне јаме, те више бистијерни љетних станова Каменске планине. У повратку пауза код планинарског дома и силазак назад код мотела Борићи. Оквирно трајање туре: 6 сати (са урачунатим разгледањима и паузама) и укупном дужином од 12 km.

Циљ туре је да се укаже на некадашње и садашње стање, као и перспективе по питању воде за пиће у руралним срединама крашких подручја, која су одувијек осјећала недостатак воде, нарочито у зонама традиционалног катунског живота, каква је управо Каменска планина (атар села Камено), дио Парка природе Орјен. До прије 100 година нису постојали економски услови за градњу бистијерни, а Камењани су се приликом љетњег уздига стоке морали ослањати на слабашне капавице, те опасне јаме-снијежнице. Данас је већа недаћа да воде Каменске планине готово па да нема више ко да пије! О томе као и о глобалном проблему загађења падавинских вода биће више ријечи током саме туре.

Овогодишња тема Свјетског дана вода је „Убрзавање промјена“, односно указивање на потребу бржег дјеловања на заштити и доступности воде за пиће, те доступности канализације. Милијарде људи још увијек то немају, њихова људска права на воду и канализацију још нису испуњена!

Тура је намијењена: особама заинтересованим за екологију, шетачима и планинарима.

Тежина: лака до средње тешка

Услови: адекватна обућа за планину, посједовање барем минималне кондиције, руксак са резервном робом, храном и водом, мобилни телефон, штапови се препоручују, као и чеона лампа и прибор за прву помоћ.

Долазак и повратак су у сопственом аранжману. Учешће је бесплатно а на сопствену одговорност. За дјецу је потребна пратња родитеља/стараоца Текстуалне пријаве (обавезне!) са именима учесника слати до петка до 19 сати на вибер: 069360803

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here