Санацијом цјевовода до вишкa воде, коју ће дијелити са Регионалним водоводом   

У предузећу Водовод и канализација Херцег Нови интензивирали су активности на побољшању водоснабдијевања  у оквиру припрема за предстојећу туристичку сезону. Са представницима општина Котор, Тиват и Регионалним водоводом Црногорско приморје су договорили модалитете сарадње. Недавно су посјетили и општину Конавле и Конавоско комунално друштво.

Наредне седмице је планиран састанак са представницима компаније Хидроелектране  на Требишњици на коме ће потенцирати да рестрикције које су условљене ремонтом хидротунела Требиње-Плат,  буду одгођене за јесен, казао је за РТХН директор предузећа Водовод и канализација Херцег Нови, Боро Лучић:

– Имаћемо састанке у Требињу, да сазнамо када планирају чишћење хидротехничког тунела. Ми ћемо тражити да се уколико буду планирали чишћење тунела, да се то раде крајем септембра или у октобру. Чим почне чишћење тунела, нама су неминовне рестрикције са оваквим  системом који имамо, који пушта воду на све стране и са цјевоводом који не може да прима већу количину воде која би долазила са Регионалног водовода. Преговарали смо o води која би долазила из два смјера, објаснио је Лучић.

Губици  на годишњем нивоу на водоводној мрежи износе преко 70 одсто. Санација цјевовода је неопходна а потом и проналажење техничког рјешења, које би подразумијевало да вода која стиже из Регионалног водовода до Зеленике да буде испоручена и  другим дијеловима општине, евентуално у вријеме обуставе дотока преко Плата:

– Ми смо с њима разговарали о води која би ишла у два смјера. Наши потенцијални вишкови би могли да се преливају према Котору и Тивту. Потом би Регионални водовод када би нама требало, као што су ове рестрикције, ту воду враћао без наплаћивања. То је велики искорак у сарадњи нашег и Регионалног водовода, наше Општине, првенствено. За то морају да се прво смање постојећи губици,  да се санира цјевовод и изнађе техничко рјешење да ту воду из Зеленике пребацимо и у остале дијелове града, оцијенио је Лучић.    

Oн је увјерен да постоји техничко рјешење за све те проблеме на водоводној мрежи:

– То би био начин да се премосте те двије седмице, када год да се десе. Ми ћемо захтјевати да се чишћење тунела уколико буде планирано за ову годину, одгоди за крај септембра или октобар, из два разлога. Прво, да је туристичка сезона нама и свима у Црној Гори. С друге стране, да уколико успјемо да санирамо нешто и уколико буде вишка воде, већ имамо захтјеве од Регионалног водовода за Котор и Тиват. Ако би се чишћење тунела десило у августу, када ми будемо имали довољно воде, да можемо да дајемо и другима, онда би се тај прекид дотока, лоше одразио не само на наш град, већ и на друге, навео је Лучић.

Сва питања уколико се не разријеше требало би да се подигну на виши, државни ниво, јер како је казао Лучић, Херцег Нови не би требало да икада више има рестрикције, у периоду обуставе дотока воде преко Плата, због чишћења тунела.   

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here