ПК: Презентоване инвестиционе прилике у Црној Гори

Привредна комора је у сарадњи са Министарством вањских послова 15. марта организовала радни доручак у хотелу Хилтон са представницима дипломатско-конзуларних представништава (ДKП) из више од 30 земаља свијета.

Била је то прилика да се представе економски резултати и инвестициони потенцијали Црне Горе у циљу промоције и јачања међународне привредне сарадње. Предсједница Привредне коморе др Нина Дракић оцијенила је да партнерска сарадња са ДKП има изузетан значај за домаће привреднике и иностране инвеститоре, којима се пружа прилика да се увјере да смо добра инвестициона дестинација у којој су њихова улагања добродошла, саопштено је из Привредне коморе ЦГ.

Према њеним ријечима,  директне стране инвестиције (СДИ) су веће од 13 милијарди еура, дале су велики допринос модернизацији наше економије и запошљавању.

– Међународне компаније које успјешно послују у Црној Гори су најбоља препорука инвеститорима и најпоузданији сигнал повјерења и доброг пословног амбијента – рекла је Дракић. Истиче да је држава сачувала макроекономску и финансијску стабилност у условима глобалне економске неизвјесности, те да у 2022. према процјенама биљежи раст БДП од 7% и БДП пер капита  (per capita) од осам хиљада еура, уз позитивна кретања у кључним секторима привреде.

– Највећи изазови одржању таквог темпа инвестиција, које могу да подрже високе стопе привредног раста биће одржавање фискалне равнотеже и стабилне екстерне финансијске позиције Црне Горе – рекла је Дракић.

Наглашава да инфлација од 13%, што је изнад просјека еурозоне, указује да ће потреба за фискалном дисциплином бити све израженија, а могућност подстицања раста кроз потрошњу све мања. Зато ће изазов бити да, дјелујући у условима ограниченог фискалног простора, створимо довољно мјеста за подршку привредној активности која има капацитет да дугорочно подржава економски раст и јача потенцијале економије.

 Посебно је апострофирала виталност црногорског туризма, у прилог чему говори 1,7 милиона туриста у 2022. години, односно 60% више него претходне. Захвалила је дипломатско-конзуларним представницима који су кроз промотивне активности, али и личне препоруке, допринијели да Црна Гора постане препознатљива туристичка дестинација. Дракић истиче важност унапређења услова за пословање у приватном сектору, како би се одлучније кренуло у реализацију инвестиционог потенцијала, апострофирајући прије свега важност правне сигурности и извјесности, наведено је између осталог, у саопштењу Привредне коморе Црне Горе.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here