Именована Kомисија за рјешавање статуса трајектне линије Kаменари-Лепетане

Општина Херцег Нови

Општина Херцег Нови именовала је Kомисију за рјешавање проблема и статуса трајектне линије Kаменари-Лепетане, са циљем дефинисања и заступања грађанки и грађана Херцег Новог o овом питању од општег интереса, а имајући  у виду да новска локална управа није укључена у тренутне активности Јавног предузећа за управљање морским добром у вези са рјешавањем новонастале ситуације.

Предсједник Kомисије је потпредсједник Општине Херцег Нови, Мирко Мустур, а чланови су: менаџер Општине, Душан Вукић, секретар Скупштине општине, Дејан Радонић, директор Агенције за управљање градском луком, Божо Укропина и директор предузећа „Водовод и канализација Херцег Нови“, Боро Лучић.

Kомисија, коју је именовао предсједник Општине Херцег Нови, Стеван Kатић, активно ће предлагати оптимална рјешења у свим сегментима процеса преузимања трајектног превоза од стране државе Црне Горе, а нарочито узимајући у обзир бенефите за грађане Боке которске.

Након до сада одржаних састанака, а полазећи од историјске чињенице да је предузеће на поменутој трајектној линији деценијама било у власништву Општине Херцег Нови, Kомисија је донијела закључке:

1. Подржавамо одлуку Владе Црне Горе да прекине незаконито пословање приватне компаније која је радила на штету грађана наше општине и цијеле државе, а у корист привилегованих појединаца, те да концесија за трајектни превоз на линији Kаменари-Лепетане буде опште добро.

2. Општина Херцег Нови очекује да концесија за обављање трајектног превоза на линији Kаменари-Лепетане буде додијељена будућем јавном предузећу чија ће основна дјелатност бити пружање услуга воденог саобраћаја на овој линији, а чије сједиште ће бити на територији општине Херцег Нови.

3. Полазећи од чињенице да превоз путника трајектом представља саобраћајно питање од највеће важности за Херцег Нови, које је раније било у надлежности града, очекујемо да Општина Херцег Нови буде заступљена у управљачкој и власничкој структури будућег јавног предузећа коме ће бити додељена концесија, а чиме би била исправљена неправда која је нашем граду учињена приватизацијом овог предузећа.

4. Трајектна линија Kаменари-Лепетане је тренутно рјешење за саобраћајно повезивање овог дијела државе, а грађани Херцег Новог очекују да проблем буде трајно ријешен изградњом моста или подводног тунела који ће спојити двије обале Бококоторског залива.

5. Тражимо одржавање хитног састанка којем ће присуствовати представници општина Тиват и Херцег Нови и Јавног предузећа за управљање морским добром, а чији ће циљ бити покретање дијалога и договор о свим питањима у вези са функционисањем трајектне линије, оснивањем предузећа за пружање услуга воденог саобраћаја на линији Kаменари-Лепетане и управљањем тим предузећем.

Закључци Kомисије адресирани су на Владу Црне Горе, Јавно предузеће за управљање морским добром и Општину Тиват.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here