Почела Осмомартовска изложба ручне радиности у НП Дурмитор

Традиционална Осмомартовска изложба домаће радиности отворена је у Центру за посјетиоце НП Дурмитор, а сви заинтересовани могу погледати изложене радове до 20. марта 2023.године.

Изложба има за циљ очување традиије и културе дурмиторског подручја, као и подстицање и његовање сарадње са произвођачима локалних заједница.

-Традиционална изложба која се организује НП Дурмитор дуги низ година (око 50-так ) посвећена је женама Дурмитора, које на овај начин постају видљиве, кроз мноштво њених улога, која је у суровим условима (у прошлости) у овим крајевима била вишеструка. Она је била стуб куће, од њене способности зависио је економски и друштвени просперитет породице. Поред тога оне су биле и умјетнице  које су у оквиру домаће радиности, израђивале цјелокупни  текстилни инвентар (поњаве, деке прекриваче, губере, покриваче, торбе…), казала је поводом отварања изложбе етнолог у ЈПНПЦГ  Снежана Вукотић.

Традицију плетења вунених производа (џемпера, чарапа, рукавица, капа, шалова) гд‌је женска креативност долази до изражаја задржале су до данас.

-Кроз призму ове изложбе сагледава се прошлост, односно оно што је преостало чиме се обогаћује и допуњује знање о богатом етнографском насљеђу овог краја. Ова изложба  промовише људе, њихова  умјећа, знања и вјештине кроз предмете и рукотворине које су производ овог простора и у вези са њим, зато им одајемо признање, јер без обзира на историјске околности успјели су да сачувају од заборава дио наше богате прошлости, објаснила је Вукотић.

Изложба је такмичарског и продајног карактера, а дио изложених радова биће откупљен за потребе сувенирнице НП Дурмитор, чиме се његују и традиционалано добри односи са локалном заједницом.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here