Утврђивање права својине над некретнинама најдужи правни процеси у Херцег Новом

Имовинско-правни односи у Херцег Новом најчешћи су повод за ангажовање адвоката, а проблеми се углавном тичу катастарског премјера из времена 90-тих година. У последње вријеме адвокати се баве и привредним правом.

У пракси је чест случај да усљед одсуства странака у поступку настају грешке приликом уписа права, тврди херцегновски адвокат Борис Бодирога. 

– Кроз одговарајуће поступке у грађанском парничном поступку утврђења права својине, кроз управне поступке коригује се тај упис. Мислим да је то доминантно у нашем граду. С обзиром да смо приморски град, јако је интересантан промет непокретности, односно правни послови њихове провјере – наводи он.

Вођење оставинских поступака, решавање имовинско правних односа кроз ванпарничне поступке, као и физичке диобе непокретности, представљају палету најзаступљенијих правних радњи. Адвокати се баве и привредним правом, односно регистрацијом привредних друштава, учесталије него ранијих година.

Како наводи Бодирога, најдуже трају процеси који се тичу утврђивања права својине над непокретностима.

– Морају се прибавити старе земљишне књиге из државног Архива да би се утврдила хронологија, односно континуитет уписа. За то су потребни извјесно вријеме и одговарајућа геодетска, грађевинска вјештачења, некада и финансијска, што захтјева доста времена јер је вјештака јако мало, а Судови пребукирани. Ти предмети узимају највише времена. Доста су на то утицале и промјене у нашем праводуђу. Сваки пут када се промјени судија, главна расправа иде изнова – објашњава он.

На потезу је, како сматра Бодирога, Судски савјет, који треба у догледно вријеме да именује одређени број судија с обзиром да их је тренутно у Основном суду у Херцег Новом ангажовано троје.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here