Дабовић иде на Европско првенство у атлетици

Фото: Жељко Дабовић

Атлетичар Жељко Дабовић изборио је норму за учешће на Европском првенству које ће се одржати у Пољској. Досадашњим веома успјешним резултатима додао је и свој нови лични рекорд постигнут на једној од највећих свјетских трка Roma Ostia halfmarathon 2023 гдје је у конкуренцији 10 000 такмичара у „Елитној групи“ освојио 56. мјесто у укупном пласману.

Трка је окупила нешто више од 20.000 такмичара у различитим категоријама, док је у главној трци наступило њих око 10 000 из 120 земаља свијета. Због масовности, трка је подјељена на више стартних зона, а Дабовић је кренуо из оне најпрестижније – Елитне групе, заједно са освајачима Олимпијских игара, такмичарима који су власници свјетских и атлетских рекорда.

Поставио је свој лични рекорд са временом од 1:12:19, што је један од бољих резултата у Црној Гори у последње врјеме.

– Да будем искрен у овом моменту се нисам надао овако добром резултату. Компликације са летом условиле су да право дођем на стартну линију, чиме сам пропустио неке основне ствари за напор од 21км као што је унос угљених хидрата као и хидрирање прије саме трке, али немам могућност сваки дан да се нађем на стартној линији са елитним такмичарима из цјелог свијета, тако да сам у моменту заборавио на све остало и уз јаку конкуренцију, уз дозу адреналина, прешао сам и преко својих лимита. Трка је стартовала у срцу Рима док је циљ био у мјесту Остиа, на Тиренском мору. Веома сам поносан и задовољан трком коју су уживо преносиле све велике италијанске телевизијске куће, казао је Дабовић.

Фото: Жељко Дабовић

Уз Жељка, боје Црне Горе је бранила је и Јелена Пулетић из Никшића која је остварила добар резултат 1:56:21 и у укупној конкуренцији била 4.463

Фантастичним резултатима у последње вријеме Дабовић је изборио норму за Европско првенство које ће се одржати у Пољској од 20. до 25. јула на стадиону Силаски.

– Учешће на Европском првенству за мене ће бити остварење сна, јер ипак долазим из мале државе са скромним условима за бављењем атлетиком. Остале земље су далеко испред нас, имају више различитих атлетских стадиона, да не говорим о дворанама у затвореном и савременој апаратури, али посебан је осјећај наступати за репрезентацију па се надам да ће и резултат бити добар. Такође бих се захвалио и компанији Портонови на челу са Филипом Вујадиновићем који су ми омогућили све непоходно за припрему, рад и напредак. Сад се окрећем припремама за првенство Црне Горе које се одржава за нешто мање од 20 дана на којој браним титулу првака освојену прошле године, казао је Дабовић.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here