Ђукановић: Побиједићу све противкандидате, који баштине антицрногорске и антиевропске идеје


Предсједнички избори – Промотивни скуп Херцег Нови

Синоћ је у Херцег Новом одржана побједничка трибина Мила Ђукановића, предсједника Демократске партије социјалиста и кандидата те партије на предстојећим предсједничким изборима заказаним за 19. март. На почетку обраћања предсједник је указао чиме се он легитимише на овим изборима.

-Легитимишем са сачуваним миром у Црној Гори на почетку деведесетих година, успостављеном економском самоодрживошћу Црне Горе 1994. године, када смо казали не желимо да нас нико дотира, то угрожава наше национално достојанство, не желимо да неко од нас очекује да због тога слиједимо његове националне интересе јер ми имамо своје националне интересе. Легитимишем се тиме што смо сачували Црну Гору од бомбардовања 1999. године. Легитимишем се потписаним Београдским споразумом са Србијом 2001. године када је требало оборити тензије и припремити Црну Гору за одржавање референдума. Легитимишем се демократским референдумом, испуњеним очекивањима од стране Европе у погледу највиших демократских стандарда за организацију те демократске процедуре. Легитимишем се дакле околношћу да је то по први пут у историји Балкана да се направи једна држава без проливања крви”, указао је Ђукановић, а потом наставио.

-Легитимишем са тиме што смо након што смо преузели кормило у своје руке знали куда ћемо да идемо. Супротно укупној црногорској историји у којој су наши преци били загледани према Истоку, ми смо казали – ми смо дио Европе, не само историјски, не само географски, ми смо културно дио Европе, ми желимо да будемо вриједносни дио Европе, поручио је Ђукановић и додао да је Црна Гора постала чланица НАТО-а, те да се легитимише и тиме што је ЦГ данас у предворју ЕУ.

Осврнуо и на своје противкандидате.

-Дакле, они су били на другој страни. Они се данас кандидују да буду предсједници државе, не говорим наравно о свима, не говори наравно о кандидаткињи СДП-а, не говорим ни о неким потпуно новим и младим људима, говорим о лидеру Демократског фронта и говорим о онима који поносно истичу своје СНП-овско поријекло, а знамо да је СНП била политичка артикулација свих антицрногорских и антиевропских идеја”, казао је Ђукановић.

Ђукановић је истакао да се Црна Гора еманципује, да се хомогенизује, да превазилази неке историјске подјеле, јер, како истиче, то нам је потребно да бисмо били успјешнији. Убијеђен је, како је рекао, да грађани Црне Горе неће промашити и да неће дати своје повјерење онима који су били против обнове државе.

Оцијенио да су ово избори на којима треба да одаберемо хоћемо ли наставити да градимо Црну Гору као озбиљну и уређену европску државу и наставити оним путем којим смо се кретали до 30. августа 2020. године, или ћемо, како је истакао, продужити овим странпутицама којима се Црна Гора креће, захваљујући незнавеној и неодговорној власти током посљедње двије и по године.

Он је и у Херцег Новом поновио и указао која су то три важна приоритета која треба да урадимо за Црну Гору у наредном периоду.

То је, како је рекао, изградња ЦГ као грађанске државе.

-Волио бих да могу са вама подијелити сазнање којег немам, да постоји нека добра алтернатива нашој партији у реализацији такве политике. Видјели смо из укупног искуства, посебно из овог посљедњег двоипогодишњег искуства у какве ризике Црна Гора улази када нема тог стаменог стожера, грађанске политике и стабилности Црне Горе. Демократска партија социјалиста је кичма грађанске Црне Горе. Када имате јаку кичму, онда је ту могуће додати још много корисних примјеса које учвршћују стабилност организма. Али ако немате кичму, онда немате гдје додавати”, констатовао је предсједник.

Као други важан приоритет предсједник је навео – враћање политици динамичног економског развоја Црне Горе. Набројао је неке од великих пројеката урађених у претходном периоду: прва дионица ауто-пута, подморски кабл према Италији, Портонови, Порто Монтенегро.

-То је вријеме у којем смо уложили 150-200 милиона у реализацију пројеката на сјеверу Црне Горе, прије свега у развоју инфраструктуре зимских ски центара. Ми овој држави и нашим грађанима желимо унапријеђени животни стандард, боље плате, боље пензије, бољу здравствену услугу, бољу образовну услугу јер то чини квалитет живота, али оно што јако добро знамо управљајући својим домаћинствима не можете трошити више него што имате, рекао је Ђукановић.

И као трећи приоритет у наредном периоду Ђукановић наводи тај да у сљедећих пет година његовог мандата Црна Гора постаје чланица Европске уније.

Ђукановић је још једном потврдио да нема никакву дилему да ће 19. марта ове године на предсједничким изборима побиједити све своје противкандидате, те да након предсједничких Црној Гори су потребни парламентарни избори.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here