У МЗ Мојдеж улажу у инфраструктуру али и послије 19 година страхују од новог клизишта  

У Мјесној заједници Мојдеж планирају се значајна улагања у путну инфраструктуру. Недавно је завршен пут од Поробића до Косића у Мокринама, који је постао фреквентна саобраћајница, јер повезује овај крај и град са залеђем Херцег Новог. Пут кроз село који је страдао покретањем клизишта, прије 19 година је саниран, али су евидентна оштећења изнад тунела Поткоп.    

Многи путеви до заселака у овом живописном крају су у лошем стању, а ускоро би требало да почне санација пута до Филтер станице, инвестиционе вриједности око 146 000 еура, казао је за РТХН предсједник Мјесне заједнице Мојдеж Петар Поробић:

– Пут је, иначе, у јако лошем стању, међутим, све више пропада, како се посљедњих година интензивно гради на овом подручју. Прије три године урађен је пројекат санације пута и кренуло се у реализацију, али је због епидемиолошке ситуације, све заустављено. Како је ријеч о путу који води до Филтер станице у Мојдежу, Водовод је платио израду пројекта пута. Општина ће финансирати радове заједно са предузећем Водовод и канализација и Мјесном заједницом. Ускоро ће кренути санација са проширењем тог пута, којем гравитирају бројна домаћинства и викенд насеља. Наредне седмице ће бити расписан тендер санације пута процијењене вриједности око 146 000 еура. Када буде прошла тендерска процедура, очекујемо за два мјесеца да крене реализација на проширењу и уређењу пута, најавио је Поробић.

У припреми су радови на реконструкцији пута ка засеоку Поробићи, након што је урађена саобраћајница од Мојдежа до Косића.

– Сад ће се радити пут у дужини километар и 100 метара до Поробића. Вриједност пројекта је 122 000 еура. Сљедеће седмице биће расписан тендер и за ту дионицу. Кад се тај дио заврши радиће асфалтирање од Косића до школе у Мокринама, тако да ће уређеним путем бити скроз повезани Мојдеж и Мокрине. Требало би да ускоро буде расписан тендер у вриједности 70 000 еура, за проширење пута до Цркве Св. Спаса, потом од Мјесне заједнице са друге стране цркве радиће асфатирање дионице у дужини 300 метара, који иде према Брајовићима. Општина ће то финансирати заједно са Мјесном заједницом. Ми ћемо да учествујемо у овим пројектима, колико будемо могли. Сљедеће седмице биће расписан збирни тендер,у вриједности је од 1,3 милиона еура у којима ће бити више пројеката.

Пут Поробићи-Косићи

Прошло је 19 година од покретања великог клизишта у Мојдежу које је захватило око 12 хетара површине и оштетило бројне куће, инфраструктуру у селу, маслињаке… Иако су бројни извођачи од тада радили на санацији хидротехничког тунела Поткоп и уложено преко два милиона еура, још увијек није пронађено рјешење. Након радова компаније „Би код“ из Подгорице, у организацији тада Дирекције јавних радова, који су чистили тунел, посао је прекинут 2017. , без  спајања старог и новог Поткопа, што је и циљ како би  се елиминисали узроци покретања клизишта: 

– Тренуто се ништа не дешава у хидротехничком тунелу. Остаје као што је било након шест обрушаваља у тунелу, приликом радова на прокопавању. Није се ишло даље са санацијом. Мјешани страхују од новог клизишта, велика вода из тунела истиче. Све је у рукама надлежног Министарства,од којег је Општина и Мјесна заједница више пута тражила одговоре, шта се са тим пројектом  дешава, али нисмо добили повратне информације. Шта ће да се дешава даље, стварно не знамо.

Подсјећамо, од тог 28. фебруара 2004. године до данас обављено је више радова у хидротехничком тунелу, али право рјешење још није пронађено.

За наставак посла неопходно је започети детаљно научно-геолошко истраживање, које ће дати одговор на који начин преусмјерити воду, у циљу спречавања појаве клизишта. Такво истраживање је неопходно да би се ушло у израду главног пројекта за радове друге фазе, саопштили су раније за РТХН из Управе јавних радова.

Много новца је до сада уложено у Поткоп, преко два милиона еура, још од времена када је била ангажована фирма Врдник па до периода када је посао преузела фирма „Би Код“, али право рјешење и даље није пронађено.

Наставак радова директно је условљен истражним радовима и израдом пројекта, као и његовим уврштавањем у капиталне пројекте који се финансирају на основу Закона о буџету Црне Горе, што није урађено.

Током прве фазе радова која је окончана у октобру 2015. радници „Би кода“ прокопали  су нови тунел у дужини од 197 метара. Радови су извођени у организацији Дирекције јавних радова, а инвестиција је била вриједна око 852 хиљаде еура. „Би Код“ се на градилиште вратио 2017. године, за шта је из државног буџета опредјељено још 286. 000 еура. Када су радници дошли до позиције двоструких водних врата, дошло је до првог обрушавања земље, а потом се земља обрушила још шест и више пута.

Од тада није више било активности у тунелу и шире, и поред тога што су из Општине и Мјесне заједнице Мојдеж упозоравали на критичну и неизвјесну ситуацију са Поткопом.

2 COMMENTS

  1. Sve pohvale za predsjednika mjesne zajednice.
    Samo bi trebao raditi put od novog puta do Suscepana jer je potrebniji svim Mojdezanima nego ove relacije.

  2. Ovi se javljaju i obecavaju puteve samo pred izbore.Nesto i urade, ali ono sto je selu najprece i najpotrebnije zaborave, rekonstrukciju dijela Suscepan-Ratisevina.Cekaju da na tom dijelu, ne puta nego katastrofe od puta, neko nastrada, ili neke nove izbore.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here