Апликација за провјеру потписа подршке бирача кандидатима за Предсједника Црне Горе

Фото: РТЦГ

Државна изборна комисија обавјештава јавност да je од данас у функцији апликација путем које грађани могу да провјере да ли се њихови потписи налазе у бази података подршке кандидатима за Предсједника Црне Горе на изборима који ће бити одржани 19. марта 2023. године.

Апликацији се приступа на сајту Државне изборне комисије кликом на рубрику provjeripotpis.me или директно уносом урл-а www.provjeripotpis.mе на начин што је потребно унијети ЈМБГ и број личне карте бирача. На екрану се затим исписује одговарајућа порука. Уколико је бирач унесен у базу података провјерених потписа подршке, на апликацији се појављује име кандидата којем је дат потпис подршке. Уколико подаци о бирачу нису у бази података, порука са овим садржајем биће исписана на екрану.

Државна изборна комисија сагласно Упуству о начину и поступку провјере потписа подршке изборној листи за избор посланика и кандидату за Предсједника Црне Горе у базу података подршке кандидату уносила је дио потписа подршке који је био довољан за утврђивање да постоји најмање 8101 валидан потпис. С тим у вези, може се десити да је бирач дао потпис подршке, а да се његови подаци не налазе у бази провјерених потписа имајући у виду да у базу података нису уношени сви потписи, већ дио потписа довољан за утврђивање кандидатуре.

Из ДИК-е напомињу да су приликом уноса потписа подршке кандидатима за Предсједника Црне Горе уношени лични подаци са обрасца, те Државна изборна комисија није цијенила аутентичност појединачних потписа подршке бирача кандидату, имајући у виду да ова радња може бити предмет графолошких тумачења, што није у надлежности Државне изборне комисије.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here