Подршка и из Новог – Рјешење може бити судска полиција

Запослени у правосудним институцијама протестовали су данас испред Основног суда у Херцег Новом и на тај начин се придружили колегама у осталим црногорским градовима како би надлежнима скренули пажњу на небезбједност судова у којима раде. Мишљења су да би судска полиција било добро рјешење.

Догађај у суду у Подгорици када је нападач погинуо након што је активирао бомбу и притом повриједио више особа, показује колико је угрожена безбједност свих чиниоца правосудног система, али и свих грађана који долазе у суд, казао је адвокат Борис Бодирога.

– Да се овакве ствари више никада не би догодиле, потребно је направити промјене и стратегију како остварити заштиту оваквих институција, адвоката, грађана јер днвено на стотине људи користи услуге Основног суда. Потребна је и сарадња свих органа државне власти, јер не може се за овакве догађаје теретити само правосуђе које је само један од три сегмента државне власти. Оваква ствар која се десила у Подгорици прије пар дана, могла се десити у било којем суду.

Појаснио је да ријеч о проблему лоше безбједности судова који је свуда присутан, због чега је потребно понудити конкретна рјешења.

–  То су формирање судске полиције, судске страже која би уз друге безбједоносне послове обављала и послове везане за спровођење судских одлука и извршења. И ми као адвокати требамо дати подршку, али не само декларативно већ кроз иницијативе и акте затражити рјешења од надлежних институција и у њима истрајати, казао је адвокат Бодирога.

Догађај у Подгорици оцјенио је жалосним и адвокат Драган Лепетић који је подсјетио да су се слични случајеви дешавали и раније када је прије 15 година убијен судија у Бару, а рањен адвокат, али да је било пријетњи и у новском Основном суду. Како је казао, много је лоших ствари у правосуђу за шта криви Судски савјет.

– Судски савјет нема ни легитимитет ни легалитет, не само зато што му је истекао мандат већ зато што у њему сједи доста некомпетентних људи који никада нису радили у правосуђу. Видјели сте сада приликом избора Судског савјета какво је стање и да је политика превагнула, да је важно ко је члан које партије, а не гледају се стручне референце. Јако је лоше стање у правосуђу и то би требало да се ријеши. Црна Гора има снаге да то ријеши. Постоје органи за то, постоји Скупштина, Одбор за правосуђе који добро ради и треба да почну то рјешавати драстичније и одлучније, казао је адвокат Лепетић.

Он је навео и да се никада раније није дешавало да у Основном суду у Херцег Новом раде само двоје или троје судија што значи да је закочен рад, чекају се рочишта, а један судија има по хиљаду предмета.

– Не ради се ништа на избору нових судија, на комплетирању суда. Грађани трпе, не могу да остваре права ни временски ни квалитетно. Чак се прича о укидању овог суда, пуштају се разне гласине, нема званичног саопштења ресорног министарства о чему се ради. Имам утисак да је на сцени нека врста благог безвлашћа и мислим да се треба нешто урадити, казао је адвокат Лепетић.

Подсјећамо, адвокати, тужиоци и сви запослени у правосудним институцијама позвали су на подршку због догађаја од прије два дана када је М.Б. активирао експлозивну направу приликом уласка у зграду Основног суда и тужилаштва у Подгорици. У том инциденту усмртио је себе, а ранио више особа.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here