Вече Београда у Херцег Новом потврда блискости два града

Foto: Zvezdana Kujović

Скадарлијско вече и концерт београдског састава Влада и Бајка заокружили су синоћ програм Дана Београда на 54. Празнику мимозе у Херцег Новом.

Атмосферу боемске Скадарлије присутнима у пуној Градској кафани дочарале су анегдоте и пјесме Скадарлијске даме, звуци два скадарлијска оркестра, наступ плесачица и плесача Умјетничког центра “Талија”, као и специјалитети које је припремио ресторан “Велика Скадарлија”.

Фото: Звездана Кујовић

Дух Београда су у Парк мимозе донијели Влада и Бајка, са нумерама које су обиљежиле педесет година њиховог заједничког умјетничког рада.

Сјајна атмосфера, пуно емоције, сјећања, добре музике и хране, дружења и весеља оно су што чувену београдску четврт чини привлачном, а што су синоћ имали прилику да осјете и гости у Херцег Новом, рекла је глумица Љиљана Јакшић која је синоћ била у улози Скадарлијске даме.

Фото: Звјездана Кујовић

Она истиче да из Херцег Новог носи најљепше утиске: “Када те огрије сунце Херцег Новог, како је мене огријало неколико пута, заиста пожелиш стално да дођеш. Људи су врло комуникативни, приступачни, добри домаћини, ми смо по емоцији врло блиски и то се осјети сваки пут, и кад ми дођемо овд‌је и кад ви дођете код нас.

Са Скадарлијском дамом сагласили су се и млади плесачи из Умјетничког центра “Талија”, који су синоћ извели два блока игара, прво из врањског округа, а потом из Војводине. Лука Савић и Маша Вучинић казали су нам да је гостопримство на нивоу и лијепо је доћи у Херцег Нови. 

Данима Београда на Празнику мимозе присуствују представници Туристичке организације Београда и Музеја града Београда, који су подржали организацију програма, као и делегација београдске Градске општине Стари град.

Херцег Нови и Београд повезује нераскидиво пријатељство, истакао је замјеник предсједника Градске општине Стари град, Александар Тодоровић.

-Ми се трудимо да то пријатељство унапријеђујемо и развијамо на свим пољима, почевши од културолошке, привредне, сфере образовања. У сваком нашем сусрету трудимо се да пронађемо неке нове аспекте сарадње и да је унапријеђујемо што боље можемо, навео је Тодоровић.

Он је изразио задовољство због прилике да делегација Општине Стари град буде гост Херцег Новог на овој великој фешти и упутио ријечи захвалности организаторима. Тодровић је похвалио маркетиншку кампању која је претходила 54. Празнику мимозе, истичући да је “била на највишем нивоу и да је Београд ове године са свих страна био преплављен рекламама за дане мимозе”.

Дани Београда у Херцег Новом организовани су ове године шести пут, а манифестација је сваке године све богатија, казала је Милина Ковачевић из новске Јавне установе културе “Херцег-фест”. Како је напоменула, овај програм је резултат заједничког залагања два града, туристичких организација и установа културе Херцег Новог и Београда.

“Генерално та прича са гостовањем градова и земаља у вријеме Празника мимозе у Херцег Новом говори о потреби да се зближавамо, иако смо већ блиски, и да одржавамо те везе, да се ти мостови дограђују и јачају. Мени је лично јако драго то што се манифестација увијек са великом радошћу очекује, што говори не само да Београђани воле Херцег Нови, него и да Новљани воле Београд”, поручила је Ковачевић.

Она је савјетовала свима до посјете изложбу “Иво Андрић – човек изнад времена” у Андрићевој кући на Топлој, која ће у оквиру Дана Београда бити отворена до 07. марта, а сваког дана је обезбијеђено стручно вођење кроз поставку.

Програм који промовише културну и туристичку понуду Београда, као и везе које постоје између два града, организовали су Општина Херцег Нови, Јавна установа културе “Херцег-фест” и локална Туристичка организација, у сарадњи са Туристичком организацијом и Музејом града Београда, а уз подршку партнера: ЈП Београдске пијаце, ресторана “Велика Скадарлија”, Умјетничког центра “Талија” и Градске кафане Херцег Нови.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here