Шест трајеката на линији Каменари – Лепетане до 15. априла

На састанку Одбора за туризам, пољопривреду, екологију и просторно планирање директор ЈП „Морско добро”, Младен Микијељ најавио је да ће до 15. априла бити набављено и оперативно шест пловила на трајектној линији Каменари – Лепетане.

Он је представио план набавки пловила и навео да ће ЈП Морско добро комплетну инвестицију реализовати из сопствених средстава, саопштено је из Скупштине Црне Горе.

Ријеч је о два трајекта капацитета већа од 60 возила, два капацитета од 45 до 60 возила, као и два капацитета од 20 до 30 возила, укупне носивости возила, веће него што је била флота Поморског саобраћаја.

Микијељ је исказао и спремност да се при формирању цијене превоза, води рачуна о погодностима за становнике Херцег Новог, Котора и Тивта, те да одређене службе буду ослобођене плаћања и да ће се према њиховим процјенама инвестиција вратити за двије године, али и да нема ништа против формирања специјализованог предузећа са општинама Херцег Нови, Котор и Тиват.

Састанку су присуствовали предсједница Одбора за туризам, пољопривреду, екологију и просторно планирање Тамара Вујовић, државни секретар Министарства капиталних инвестиција Исмет Латић, директором ЈП Морско добро, Младен Микијељ, предсједником Општине Тиват, Жељко Комненовић, предсједник Општине Херцег Нови, Стеван Катић и предсједник Општине Котор, Владимир Јокић.

Састанак је сумиран предлогом сљедећих закључака:

  • Јединствен је став да држава, заједно са локалним самоуправама треба да управља линијом Каменари – Лепетане и изражена је нада да се транзиција у раду и набавка пловила, неће одразити на квалитет и безбиједност услуге, те да слиједи велики изазов да се овај задатак успјешно изведе.
  • У циљу обезбјеђења квалитетног рјешења, предлаже се надлежном Одбору за економију, финансије и буџет, да уради анализу законског оквира који се тиче законске одредбе о концесији, у односу на унутрашњи поморски саобраћај трајектом.
  • Предложено је одржавање заједничког састанка Одбора за туризам, пољопривреду, екологију и просторно планирање и Одбора за економију, финансије и буџет у Херцег Новом, на ову тему.
  • Када је ријеч о трајектном саобраћају, констатација је да се ради о краткорочном рјешењу саобраћаја кроз Боку, али да би кроз планска документа требало стратешки одредити начин за боље саобраћајно повезивање обала (подморски тунел или мост).

Предсједници бококоторских општина Стеван Катић, Жељко Комненовић и Владимир Јокић говорили су о потреби успостављања заједничког специјализованог предузећа државе и локалних самоуправа, које би управљало трајектном линијом.

Чуло се јединствено мишљење предсједника бокешких општина о потреби дугорочног рјешавања саобраћајне инфраструктуре кроз Боку, са посебним акцентом на проналажење једног рјешења за функционално одвијање саобраћаја кроз Боку Которску, било да се ради о подморском тунелу Херцег Нови – Луштица, или изградњи моста, а да се одлука донесе кроз планску документацију, односно Просторни план Црне Горе.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here