Болница Мељине и званично дио јавног здравственог система

Болница Мељине

Болница Мељине од данас постаје дио јавног здравственог система, потврдио је министар здравља Владе Црне Горе, Драгослав Шћекић.

-Од данас радимо на опоравку Болнице Мељине и пружању квалитетније здравствене заштите и услуге грађанима Херцег Новог, објавио је Шћекић на фб профилу Министарства здравља.

Подсјећамо, да је јуче на састанку Одбора за здравство, рад и социјално старање у Скупштини Црне Горе, било ријечи о опоравку и даљем развоју Болнице Мељине. Констатовали су да је у досадашњим настојањима да помогну опстанку Болнице, кочница била то што је била приватна установа у стечају. Припајањем Которској болници, донијето је привремено, средњорочно рјешење, а будућност зависи од судских спорова који су у току, чуло се на консултативном саслушању поводом превазилажења проблема у овој установи, коју је организовао Одбор за здравство, рад и социјално старање.

Директор ЈУ Општа болница Котор, др Давор Кумбуровић информисао је да је конкурс за попуну радних мјеста у Болници Мељине завршен  и да је примљено свих 11 пријављених љекара.

Он је подсјетио да је на конкурсу су била 53 радника медицинског кадра, сви су примљени, а примљено је и 33 радника немедицинског кадра. Није примљено 22 радника медицинског и 25 немедицинског кадра.

Кумборовић је истакао да је припремљен и план рада за све љекаре, тако да је Болница Мељине спремна за рад, мада не у пуном капацитету.

Увођењем Болнице у систем јавног здравства појавио се проблем финансирања те здравствене установе, јер ни Министарство здравља ни которска болница немају неограничена средства, казао је начелник у Директорату за здравствену заштиту, фармакологију и регулисане професије, Радован Николић.

– Морамо да уклопимо зараде и обезбједимо да ови људи који су ушли у јавно здравство приме плату у роковима предвиђеним гранским колективним уговором, да не дођемо у ситуацију да немамо новца ни за кога. Како буде функционисала болница у први мах, као дио которске, видјећемо гдје су недостаци. Дефинитивно ће бити још запошљавања, само да видимо шта је све потребно, јер не смијемо да приђемо овом проблему стихијски и неплански, већ да видимо тачно ко фали од кадра и у којој мјери – поручио је он.

Директорица Болнице, Оливера Елез замјерила је на броју примљених радника, сматрајући да 99 није довољно.

О бројним отвореним питањима ће се расправљати у наредном периоду. Директорица др Оливера Елез и директор Которске болнице др Кумбуровић данас су се састали и почели са усаглашавањима и рјешавањима организационих питања везаних за, сада већ званично интегрисану, Болницу Мељине у дио система јавног здравства.  

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here