Дух Новог Сада на Празнику мимозе

У оквиру Дана Новог Сада синоћ је у фоајеу дворане Парк отворена изложба фотографија насловљена „Осети дух Новог Сада“.

На изложби су приказане најљепше фотографије са мотивима овога града са истоименог конкурса који је организовала Туристичка организација Новог Сада. Од преко 400 пристиглих радова,из различитих ђелова Србије, али и Европе, одабрано је и награђено 17 најуспјешнијих.

Госте и посјетиоце је, у име организатора – ЈУK “Херцег фест” поздравила Милина Kовачевић, поручивши да су сви овђе окупљени у жељи да приближе Нови Сад – Европску престоницу културе у претходној години и Херцег Нови који прославља мимозу 54. пут.

Изразивши задовољство што се послије четири године враћају у Херцег Нови, у име домаћина посјетиоцима се обратио Мирсад Авдић из Kултурног центра Новог Сада, подсјетивши на протокол о сарадњи изнмеђу ове установе и Херцег феста.

Мирсад Авдић, Културни центар Нови Сад

-Ми смо пре четири године потписали Протокол о сарадњи Херцег Новог и Новог Сада и ово је прилика да се у оквиру Празника мимозе представимо Херцег Новом, као и бројним пријатељима из Херцерг Новог, Новог Сада, Врбаса и туристима из осталих градова који долазе на Празник мимозе. Ова изложба представља Нови Сад у неком историјском и културолошком смислу, дочарава како се живи и ради у Новом Саду последњих 300 година, пошто је Нови Сад много млађи град него Херцег Нови, тако да ћете видети једну занимљиву поставку Новог Сада кроз неку лагану причу, поручио је Авдић.

Представљање Новог Сада на 54. Празнику мимозе је сјајан наставак вишедеценијске сарадње која је на обострано задовољство, казао је отварајући изложбу потпредсједник Општине Херцег Нови Мирко Мустур, подсјетивши на прве Дане Новог Сада на нашем фестивалу.

Мирко Мустур, потпредсједник Општине Херцег Нови

-“Цвјетна оаза у снијежној пустињи” – тако је Херцег Нови назван 1985. године, штанд Југославије на Сајму туризма у Берлину био је у знаку мимозе. Посјетиоцима је подијељено више од 1 000 килограма цвијета. Те године први пут су организовани Дани Новог Сада на Празнику мимозе. Од тада до данас, готово четири деценије касније, дух Новог Сада и даље је присутан на нашој највећој новској фешти, а мириси, укуси, боје и шарм Херцег Новог сваке године доносе дашак нашег града и Празника мимозе у главни град Војводине.

Истакавши значај сарадње са носиоцем титула Европске престонице омладине и културе, Мустур је поручио да и Херцег Нови има шта да понуди својим партнерима.

Изложба „Осети дух Новог Сада“

-Поносни смо на сарадњу коју чувамо и развијамо, полазећи прије свега од пријатељства и блиских веза које постоје међу грађанима Херцег Новог и Новог Сада. За Херцег Нови као град који посебну пажњу посвећује култури и младима од изузетног значаја је сарадња и размјена искустава са градом који је носио титулу Европске омладинске престонице и Европске престонице културе. Са друге стране Херцег Нови има шта да понуди својим партнерима као туристичка дестинација, средина која баштини и чува богато насљеђе, вриједности мултикултуралности и толеранције, али и као град у развоју који његује везе са бројним европским градовима, казао је Мустур.

Захваливши на топлој добродошлици замјеник градоначелника Новог Сада Игор Црнобарац је за РТХН рекао да се радује проширењу пријатељства и сарадње, изразивши наду да ће два града, које толико тога везује, ускоро постати градови побратими.

Игор Црнобарац, замјеник градоначелника Новог Сада

-Ми заиста Херцегновљане доживљавамо као наше искрене и верне пријатеље, а бићу слобода да кажем да Новљане доживљавамо и као нашу браћу и сестре, јер заиста постоји та нека искрена повезаност и пријатељство између наших грађана. То је један велики потенцијал на којем морамо радити и не смемо препустити да се једна таква веза изгуби. Осим тог префикса-суфикса Херцег Нови Сад повезује нас још много тога, и желим да захвалим свима који су учествовали у организацији представљања нашег града на Празнику мимозе, казао је Црнобарац, поручивши да су Новљани сјајни домаћини и да се осјећај као код куће.

У оквиру “Дана Новог Сада“, који су организовани у сарадњи Општине Херцег Нови и ЈУK „Херцег-фест“ са Kултурним центром и Туристичком организацијом Новог Сада,  и данас у Градској кафани од 15:00 до 20:00 сати можете уживати уз Новосадске тамбураше и војвођанске специјалитете.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here