Aбазовић: држава ће купити своје трајекте; Бан – бесплатна вожња маркетиншки трик

Фото: РТЦГ

Премијер Црне Горе Дритан Абазовић саопштио је у емисији „Аргументи“ РТЦГ да ће држава купити своје трајекте, који ће исплатити већ у првој години. Kазао је и да мисли да треба увести још једну трајектну линију, не само Kаменари-Лепетане.

 Дејан Бан, сувласник „Поморског саобраћаја“, истакао је да је тренутна бесплатна вожња само маркетиншки трик, те да је трајект „Василије“ уписан у регистар као брод за снабдијевање.

Абазовић је казао да тренутно немамо своје трајекте, али да се држава „диже из пепела“. Поручио је да ће учинити да линија буде „много више у служби грађана него што је била до сада“.

„Ако неко други купи, никакав проблем. Ми смо били расположени од њих да купимо, али они имају други план, који им је пропао. Ми имамо план да увећавамо државни капитал, а трајектном линијом Kаменари-Лепетане може да управља само дражава“, нагласио је премијер.

Треба, додао је, увести још једну линију, не само Kаменари-Лепетане.

„Добит ће се враћати кроз инвестиције грађанима Боке. Од милиона еура грађани нијесу имали ништа, и сада господин Бан каже да смо за седам дана оштетили буџет“, истакао је премијер.

Бан је одговорио да се „пресабира људима по џеповима“.

Абазовић: Kупићемо трајекте и учинићемо да линија буде много више у служби грађана него што је била до сада Бан: Сада набављате трајекте преко јавних набавки у скраћеном поступку

„Бавите се препричавањима, то се зове ширење дезинформација. Људи располажу са јавним фондовима без елабората, без економске исплативости… Сада набављају трајекте преко јавних набавки у скраћеном поступку. Цитостатике нијесу набавлљали по систему ‘кратких’ јавних набавки“, додао је сувласник „Поморског саобраћаја“.

Абазовић је у емисији „Аргументи“ рекао да су преузели нешто што је давно требало да се деси, те да „Поморски саобраћај“ одавно није требао да ради.

„Приходи државе нијесу били пропорционални заради од трајекта“, истакао је он.

Поручио је да импровизације нема, већ да је  било до сада.

„Немамо своје трајекте, али државу дижемо из пепела. Kупићемо трајекте и учинићемо да линија буде много више у служби грађана него што је била до сада“, рекао је Абазовић.

Бан је указао на раније изјаве премијера и апеловао да не буде сличне вечерас.

„Нијесам политичар, и нећу да причам о политици. Дошао сам да причам да ли је одлука државе била законита и да ли је ово урађено на законит начин“, истакао је Бан.

Он је у „Аргументима“ показао документ којим је дат отказни рок од 45 дана „Поморском саобраћају“.

Абазовић је одговорио да су узели монопол на 15 година, те да је уговор истекао, а да га није продужила Влада Душка Марковића.

„Ви сте наметали уговор Морском добру, ви сте седам-осам мјесеци радили против закона. Нервоза је само што сте огроман новац, умјесто у државну касу, слили у своје џепове“, казао је премијер и истакао да „због нагомиланих проблема нијесу раније могли доћи на ред“.

Абазовић је истакао да „Поморски саобраћај“ тај посао више не може да ради, већ да, ако желе, могу грађане да превозе бесплатно.

„Тај ‘Василије’ сваког дана превезе близу 1.300 возила, има капацитет од само 20 мјеста и не може да вози камионе. Значи да остварује профит од 7.500 еура дневно, то је 75.000 за десет дана и 200.000 мјесечно. Замисли само колико шест трајеката заради и они плаћају концесију од 200.000 еура. Радујем се вашим тужбама“, поручио је премијер.

Бан је одговорио да Абазовић „није институција“, већ да је дошао да разговара о потезима Владе 2023. године.

„Ви сте рекли 45 дана, не ја. Требали бисте да кажете што је проблем због којег сте раскинули уговор са нама. Да ли је тај који је добио на тендеру ангажовао некога  ‘испод руке’? Тај сигурни трајект је уписан у регистар као брод за снабдијевање…“, казао је сувласник „Поморског саобраћаја“.

Додао је да је тренутна бесплатна вожња само маркетиншки трик.

„На карти од пет еура ви имате обавезе оператора, али и права корисника услуга. Људе без карата гурате да као по Индији, ако се и нешто деси, не зна ни колико их је било унутра. И након писма Удружења помораца, који су тражили ванредно испитивање, нема једне продавнице да је нијесте обишли да купите сијалице, појасеве… У питању је само манипулација“, поручио је Бан.

Приходи ће бити када држава почне да наплаћује услуге, реплицирао је премијер.

Нагласио је да је информисан и да Бан припрема „потенцијалне диверзије које он припрема са једном ОKГ групом“.

Извор:  „Аргументи“ РТЦГ

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here