Радници Института губе повјерење у надлежне институције

Још један получасовни мирни протест и блокаду магистрале и Улице Сава Илића, одржали су запослени у Институту „Др Симо Милошевић“, јер нису испуњени њихови захтјеви, нити су примили децембарску плату.

Радници полако губе повјерење у надлежне институције и локалну управу, а сматрају да се иза свега крију политика и намјера да се Институт прода, прича физиотерапеут са 36 година искуства, Мирела Тишма.

– Ово су све револт и борба за оно што смо зарадили, за Институт који су градили наши очеви, баке. Шта друго можемо? Трећи мјесец иде да немамо плату, а живјети без тога, егзистенција нам је угрожена, чак и угрожен живот, пошто је на нас насрнуо камион. Велико разочарење – наводи она.

Ипак, и даље се надају, додаје, да ће се у држави, а прије свега у граду наћи неко ко има рјешење за ову ситуацију. Сматра да проблем Института мора бити испред Празника мимозе, те да надлежни из локалне управе морају доћи да их подрже.

– Подржавам Празник мимозе, учесник сам 50 година, али ипак мислим да има прече од тога, јер овдје није у питању само 600 радника, већ и чланови њихових породица. Плаћају се тамо неки концерти, нисам против тога, то је наш град, али данас нико није дошао, а на изборима су сви говорили, а први предсједник Катић, да неће пустити Институт на добош – казала је Тишма.

Пацијент у Институту, Слободан Зоњић прича да је други пут на рехабилитацији, а за терапије и запослене има само ријечи хвале.

– Прошле године сам био на рехабилитацији након короне, скоро као инвалид, а вратио сам се кући опорављен. У децембру сам оперисао кук у Рисну. Кад сам дошао овдје, ишао сам на двије штаке, након пет дана одбацио сам једну, данас је већ десети дан, и ходам без штака, сасвим нормално, а све захваљујући овим људима – казао је он.

Истиче да је за невјеровати да запослени у Институту још увијек нису примили децембарску плату.

– Ти људи су веома љубазни према нама. На њиховим лицима се не може видјети да су незадовољни.  Кад сам чуо да нису примили децембарску плату, сваки дан сам са њима овдје. Да шта могу са својих 250 еура, помогао бих, али тако су љубазни, да је то невјероватно – истакао је Зоњић.

Поједини возачи ни јуче ни данас нису имали стрпљења за мирну блокаду магистрале, већ су  покушавали да се прогурају возилима кроз гужву.

Радници очекују закључке са дaнашњег састанка Извршног одбора Синдиката Института, на којем би требало одлучити о наредним корацима, а постоји и  могућност да наредних дана у овој установи буде одржан и састанак Одбoра за здравство Владе Црне Горе.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here