Ршумовић: Дјеци књига треба да буде играчка!

Малишани из Херцег Новог имали су синоћ прилику да се друже са писцем и пјесником Љубивојем Ршумовићем који је обиљежио и оплеменио дјетињство многих од нас, а чији је утицај на културу и књижевност немјерљив.

У препуној Дворани Парк мали Новљани су пажљиво слушали стихове дјечијег писца Љубивоја Ршумовића, упијали сваку његову ријеч, док су се родитељи за час вратили у дјетињство уз познате стихове уз које су расли. Почетак дружења обиљежило је заједничко пјевање дјечије химне „Деца су украс света“.

– Лијепо је чути салу од 400 душа које пјевају моје пјесме и тапшу одушевљено на сваку моју прочитану или речену пјесму. Лијеп је утисак. Волим да подучим најмлађе, младе људе својим искуством које сам, у великој мјери, преточио у стихове. Поготово, стихове за старију дјецу и људе који већ размишљају о судбини свијета и народа, о својој судбини јер сви смо на крају робови свог случаја, казао је Ршумовић. 

Током своје каријере не постоји медиј у чију историју Љубивоје Ршумовић није уписао стихове. Добитник је бројних домаћих и међународних награда, а ми смо повлашћени јер наша дјеца расту уз стихове овог великана. Како најмлађима приближити књигу, он има једноставан савјет.

– Треба им прво купити књигу! Сви причамо да дјеца не читају, а уђеш у кућу, она нема библиотеку, нема књига. Књига треба да им буде као играчка, да остане упамћено да су се дружили на тај начин. Треба им и читати. Знам из искуства, да ми мајка није читала и рецитовала Змаја Јову, ко зна да ли бих ја био писац и волио да читам. Читао сам јер сам желио да живим још неке животе, а не само свој који је био, да кажем оскудан, али у једној великој слободи.

Стихове Љубивоја Ршумовића рецитовала су дјеца из свих херцегновских основних школа, а сви заједно, и млађи и старији, уживали су добро познате хитове настале из његовог пера.

Организатори програма су Секретаријат за културу и образовање, ЈУК Херцег фест и ЈУ Градска библиотека и читаоница.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here