Радници „Поморског саобраћаја“ траже трајно рјешавање статуса

Управа „Поморског саобраћаја“ најавила је да ће запослени, без обзира што предузеће не обавља превоз, бити на платном списку још пола године. Премда је то тренутно снажна подршка запосленима, они покушавају да пронађу адекватно запослење како би трајније ријешили статус и обезбједили егзистенцију себи и својим породицама. У току је и конкурс за пријем запослених у ЈП Морско добро које сада обавља превоз на линији Каменари – Лепетане, али су одлучили да се неће оглашавати у јавности док не дефинишу одређене појединости.

Од петка вече и прекида саобраћања трајеката „Поморског саобраћаја“ Каменари – Лепетане, 100 запослених је на колективном годишњем одмору. Директор компаније Дејан Бан им је на јучерашњем састанку саопштио да ће их задржати на платном списку још шест мјесеци, потврдила је за РТХН представница радника Ивана Пераш, стручни сарадник у Поморском саобраћају.

– Атмосфера међу нама није нимало једноставна, напета је, неизвјесна, пратимо ситуацију и томе се прилагођавамо. Директор је јуче разговарао са нама, саопштио нам да ћемо бити шест мјесеци на платном списку и то нам је унијело дозу мира и спокоја бар за један одређени период, казала је Пераш.

Представница запослених Поморског саобраћаја Ивана Пераш

Морско добро је расписало конкурс за пријем запослених, за шта су заинтересовани и радници „Поморског саобраћаја“, али су затражили одређене спецификације, казала је Пераш. Затечени су и што је комуникација на нивоу медија, а не директно са запосленима.

– Запослени су се организовали и разговарали, а потом смо надлежнима у Морском добру упутили допис, преко медија, да смо заинтересовани за запослење, али нам морају дати одређене спецификације. Затражили смо ситематизацију радних мјеста, број извршилаца који им је потребан, уговор да знамо која су наша права и обавезе, колике су зараде, да знамо како ми да се одредимо. Затечени смо што је то медијски пласирано и што се нама нико није лично обратио. Али без обзира на то, ту смо и чекамо понуду.

Појашњава да су се до последњег тренутка надали другачијем рјешењу од отказног уговора „Поморском саобраћају“ за обављање трајектног превоза. Ипак, договорили су се и заузели заједнички став.

– Морамо бити хладне главе, стрпљиви, много породица је у питању, тако да нема простора за било каквим непромишљеним потезима, казала је Пераш. 

Из Морског добра су РТХН казали да до дефинисања свих појединости везаних за обављање трајектног саобраћаја и коначног броја запослених, неће давати изјаве за јавност, а када све буде спремно сазваће конференцију за новинаре и саопштити податке.

1 COMMENT

 1. EVO VAM SADA DEMOKRATA, ABAZA I OSTALIH!
  POGLEDAJ GRAD OD IZBORA!
  BANJA, BOLNICA, TRAJEKT…
  NE KAZEM DA PRETHODNA VLAST NIJE KRALA ALI PROSLA VLAST STO GOD JE URADILA MI SMO NA ULICE BILI
  SADA CUTIMO KAO JADOVI

  TAKO NAM I TREBA!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here