Вишемилионски пројекти за развој водоводне и канализационе инфраструктуре

На подручју Општине Херцег Нови у току је реализација вишемилионских пројеката, финансираних из државног буџета, а односе на изградњу водоводне мреже на Луштици, замјену колектора на Шеталишту у Игалу и санитарну заштиту изворишта Опачица у Кутима. Ове капиталне пројекте кандидовала је Управа јавних радова у периоду 2021/2022. и пренесени су у ову годину, потврдио је за РТХН  Боро Лучић, који је у том периоду био директор Управе јавних радова. Лучић, сада у функцији директора предузећа Водовод и канализација Херцег Нови, прокоментарисао је капиталне пројекте из овог инвестиционог циклуса:

– Три велика пројекта била су уврштена у буџет за прошлу годину. Тендери су  спроведени, прошле су жалбе и завршена је процедура, тако да се напокон склопио мозаик и могу да се раде сва три пројекта.

Изградња водоводне мреже на Луштици је највећи пројекат за Водовод у посљедњих неколико деценија. То је пројакат који ће заиста промијенити живот становника на Луштици и омогућити бржи развој туризма на полуострву. Створене су претпоставке развоја а то су вода, струја, пут, оцијенио је он.

Боро Лучић прије него што је отишао на мјесто првог човјека Управе јавних радова, био је директор Агенције за изградњу и развој Херцег Новог, тако да је учествовао  у изради главног пројекта водоснабдијевања и изради идејног рјешења за канализацију. Као директор Управе јавних радова те пројекте је уврстио у капитални буџет, којим ће се финансирати, а сада је у локалном Водоводу, како каже, дочекао да све то испрати и затвори круг.    

 – Општина је пружила основне предуслове за пројектовање водоводне мреже на Луштици у вриједности  око 10 милиона еура. Та инвестиција  је била велика за Општину да то сама  ради. Цијела прича око водовода на Луштици, покренула се када је компанија Норд Стар, намјеравала да ради туристички комплекс на том дијелу полуострва. Са туристичким развојем, уједно би Луштица требало да се сачува од претјеране изградње:

– Фирма Еурозокс која је добила на тендеру да ради водоводну мрежу је велика – када је ријеч о црногорском грађевинском тржишту. Набавили су сву потребну опрему за тај посао, од пумпи, цјевовода и осталог материјала. Питање је дана када ће отворити градилиште. Посао неће бити лак због конфигурације терена, и камења. Надам се да уз добру организацију и уз подршку општине успију да заврше за двије године и раније, у односу на предвиђени рок од 900 дана, очекује Лучић.

Такође, ради се комплетна реконструкција Шеталишта, од Галеба до Титове виле у Игалу.

– На тој дионици поред осталог, предвиђена је замјена колектора и постављање атмосферске канализације. Битно је да ће бити постављени хидранти за воду, који до сада нису тамо постојали и ту ће бити развучена водоводна мрежа за прање улице и  евентуално у случају потребе, гашења пожара. Свеукупна вриједност пројекта на Шеталишту, процијењена је на око три милиона еура.  

Трећи капитални пројекат из овог циклуса, односи се на изградњу канализационе мреже у Кутском пољу, у циљу санације изворишта Опачица. Ријеч је о повезивању мреже од  Дома пензионера до главног колектора на Јадранској магистрали у Зеленици, око 150 000 еура инвестиционе вриједности. С обзиром да ће се радити комплетно асфалтирање улица, у плану је и постављање нове водоводне цијеви, тако да ће истовремено бити ријешено питање канализације, водоснабдијевања и уређења пута у том дијелу Општине Херцег Нови.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here