На фешти од мимозе, рибе и вина 30 000 посјетилаца

Фешта од мимозе рибе и вина, традиционални програм у оквиру Празника мимозе, окупила је у Баошићу преко 30.000 посјетилаца. Програм је почео дефилеом Градске музике Херцег Нови, Мјесне музике Ђеновић, мажоретки, тромбоњера и машкара од Портоновог до Баошића.

Испред Дома културе у Баошићима одржан централни програм, а Новљане и госте забављали су Ђорђе Давид и Ивана Петерс. Наступили су и КУД Слога и клапа Кастел Нуово. Риба се пржила на 11 ватри, а дијељени су: вино, пиво, ракија, приганице, суве смокве и мимоза. Гости су, осим у доброј забави, уживали и у сунцу. У 13 сати у Ђеновићима наступиће група Галија.

Стеван Катић

Предсједник Општине Стеван Катић задовољан је што види оволико људи у Баошићу и што се гости враћају у Херцег Нови.

-Мислим да ће ово бити јадан од најбољих празника, како по програму, тако и по организацији. Све ме то додатно радује јер се исплатио тај рад. Промоција је почела много раније него претходних година. У Херцег Новом се ових дана тражио кревет више. Гости су морали да се смјештају у Котор и у Тиват, тако да је пун погодак и програм и организација, казао је Катић.

На фешти су били бројни представници градова пријатеља и побратима са којима Херцег Нови гаји дугогодишње везе, као и дипломатски кор земаља региона и Европе.
Према ријечима амбасадора Кипра и редовног госта Херцег Новог, Димитриоса Теофилактуа, Празник мимозе доноси сјајну атмосферу и енергију, а Херцег Нови и Бока которска омогућују да се осјећа као код куће.

Димитриос Теофилакту, амбасадор Кипра


– Херцег Нови је мој омиљени град у Црној Гори и шире. Када сам први пут био у Кући Ива Андрића (октобар, 2021.) помислио сам како ово инспиративно мјесто Андрић није изабрао случајно. Ради се о прелијепом пејзажу и величини града, зими је све мало спорије, али зато постоје ове додатне активности попут Празника мимозе који привлаче госте у Херцег Нови, поручио је амбасадор Теофилакту.

Амбасадору Русије у Црној Гори, Владиславу Масленикову, ово није први пут да је у Херцег Новом и на Празнику мимозе. Посебно су му интересантни Салон вина, који се одржава још данас, Изложба цвијећа, која траје до недјеље, а вечерас ће учествовати и на маскенбалу у Институту “Др Симо Милошевић”.

Владислав Маслеников, амбасадор Русије

Амбасадор Босне и Херцеговине Бранимир Јукић казао је да грађани Босне и Херцеговине враћају не само због љепоте Херцег Новог, већ због једног домаћинског приступа.

– Све је сјајно у Херцег Новом. Желим вам срећу и само наставите овако, казао је Јукић.

Бранислав Јукић, амбасадор БиХ

Предсједник Мјесне заједнице Ђуро Цвјетковић казао је да су риба се пржила на 11 ватри. Обезбијеђено је 1 200 килограма 1 000 литара вина, а наградили су најбоље спортисте из Баошића. Уручили су им дипломе и спортску опрем

– Реновирали смо салу у Мјесној заједници како би на најбољи начин дочекали бројне госте и пријатеље. Уз старе који традиционално долазе у Баошиће имамо и нове госте и сваке године је све већи број посјетилаца, казао је Цвјетковић.

Посланица у Скупштини Црне Горе, др Тамара Вујовић, поносна је на чињеницу да овогодишњи Празник мимозе привлачи “ријеке људи” које смо могли видјети на фешти од мимозе, рибе и вина, али и на синоћњем концерту.

Тамара Вујовић, посланица у Скупштини ЦГ

Фешта ће вечерас бити настављена на првом маскенбалу који ће бити одржан у Институту „Др Симо Милошевић“. Почетак је у 21 сат.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here