Под бокорима „жутог сунца југа“ отворена Изложба цвијећа

Изложба цвијећа, у оквиру Празника Мимозе, која је окупила око 40 излагача, отворена је у старој фази Института „Др Симо Милошевић“. У програму отварања учествовала су дјеца из вртића и новска клапа Лира.

Према ријечима организаторке Јованке Матковић на изложби учествују излагачи из Србије и Црне Горе, а у понуди је углавном собно и баштeнско цвијеће, агруми, али и сувенери.

-Ове године излагачи су свој простор декорисали на тему како би изгледала њихова башта. У понуди су и ручно рађени производи и сувенири. Изложба није само продајна, већ и изложбеног карактера, казала је Матковић.

Изложбу у стиховима отворила пјесникиња и новинарка Ксенија Матовић.

-У вријеме када не цвијета ништа, сем оловног неба и „мора до борова“, бокорила жута сунца југа. Мирисала на наговјештај, обећање, перголе, скале, тргове и швере увијек окренуте валовима и голубина. На вријеме, које баш овдје, у граду од камена и соли, некако увијек спорије тече него било гдје друго на свијету. Машкарала црне прсте зиме, изнова рађајући сва прољећа и све животе. А „ча је живот венго фантажија“, казала је Матовић.

Редован учесник Изложбе цвијећа је Зожета, који су на штанду представили различите врсте биљака.

-Имамо разне врсте јасмина, цитруса, воћа за саксије. Издвојила би мединилу, егзотичну собну биљку са божанственим розим цвјетовима. У понуди имамо и маслине, питоспора. Ми дуги низ учествујемо на изложби и увјек нам је задовољство да представимо и фирму, казала је Жељка Зекић.

Елеонера Реџепагић из Улциња представила је природне ручно рађене сапуне.

-Сапуни су од маслиновог уља, правим их на традиционалaн начин хладним поступком уз додатак љековитог биља, козијег млијека, меда. Редовно учествујем на изложби, задовољни смо и посјетом. Јутрос има пуно дјеце и баш сам задовољна, казала је Реџепагић.

Изложбу су данас посјетили ученици првог разреда Основне школе „Дашо Павичић“ и подручних одјељења из Суторине и Игала. Учитељица Сузана Банковић истакла је да се труде да дјеца присуствују свим манифестацијама које се организују у граду.

Дјеца из школе и вртића данас у дворишту прве фазе Института засадили су три саднице маслине. Изложба цвијећа ће бити отворена и у суботу и недељу од 9 до 19 сати.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here